Algarve

Algarve

Het klimaat en weer in de Algarve

De Portugese Algarve beslaat over de volle breedte het gehele zuidelijke gedeelte van Portugal. Het is een zeer geliefde plek onder Nederlanders voor een strandvakantie, maar ook om te overwinteren. Hoewel er een mediterraans klimaat heerst met een gemiddelde luchtvochtigheid, is de invloed van de Atlantische Oceaan op het klimaat groot en zal het in de zomer niet zo heet worden als in Spanje. Met 3.000 zonuren per jaar is de Algarve de meest zonnige plek van Europa. De gemiddelde jaartemperatuur ligt ronde de 21° Celsius. Hoewel er in heel Portugal veel neerslag kan vallen is dit in de Algarve redelijk beperkt. De Algarve kent jaarlijks zo’n 232 droge dagen.

Het klimaat en temperatuur per seizoen

Winter (januari, februari en maart)

De winter is in de Algarve aangenaam met gemiddelde temperaturen in januari en februari van 16° Celsius. In maart is de gemiddelde temperatuur 18° Celsius. Het is geen bikiniweer, maar veel warmer dan onze winters. Veel mensen kiezen daarom de Algarve als winterbestemming. Het gebied kent namelijk ook een mooie natuur en met deze temperaturen is het ideaal om te wandelen of te fietsen. Wel kan er in januari en februari veel regen vallen, gemiddeld zo’n 60 tot 100 millimeter per maand. In de maand maart valt er al heel wat minder regen.

Voorjaar (april, mei en juni)

In het voorjaar zullen de temperaturen per maand flink kunnen oplopen, waardoor het voorjaar ook al zomers aanvoelt. In april ligt de gemiddelde temperatuur op 19° Celsius, om in mei naar 21° Celsius te stijgen en in juni al naar een zomerse temperatuur van 24° Celsius. Ook de nachten zullen niet meer heel kil zijn met gemiddeld 14° Celsius. Als het al regent in het voorjaar, dan zal dit niet veel meer zijn. Gemiddeld 25 tot 30 millimeter per maand.

Zomer (juli, augustus en september)

De zomermaanden zijn volop warm met een gemiddelde temperatuur van 27° Celsius. De daadwerkelijke temperatuur zal regelmatig hoger zijn dan 30 graden, maar de zeewind zal een verkoelend briesje blazen. De nachttemperaturen bereiken gemiddeld 17° Celsius, zodat je geen last zult hebben van zeer benauwde nachten. Regen valt er in de zomermaanden nauwelijks. De binnenlanden van de Algarve kunnen in de zomermaanden vaak veel warmer worden dan aan de kust omdat er geen zeewind waait. Als gevolg hiervan vinden er in de binnenland vaak bosbranden plaats.

Herfst (oktober, november en december)

De maand oktober is nog een echte zomermaand met een gemiddelde temperatuur van 22° Celsius. Dit is een heerlijke temperatuur als je toch van zomers weer houdt, maar niet van heel heet weer. De maand november is met 19° al wat koeler en in december zal het gemiddeld zo’n 16° Celsius zijn. Dit zijn nog heerlijke temperaturen voor een herfstvakantie. Wel is het zo dat de regenkans in de herfst enorm toeneemt. In december valt er toch al snel 142 millimeter neerslag. Ondanks dit, blijft de Algarve door de temperaturen en de vele zonuren een geliefde vakantielocatie in de winter.

Regen en wind in de Algarve

De winter is het regenseizoen in de Algarve. De hoeveelheid regen die in Nederland tijdens het gehele winterseizoen valt, valt in de Algarve in één maand tijd. Dit houdt niet in dat het dagenlang aan het regenen is. De neerslag valt namelijk in veel minder dagen. De regenperiodes zijn dus wel korter, maar veel heftiger. In het voorjaar en helemaal in de zomer valt er nauwelijks neerslag. De Algarve is ook zeer geliefd bij windsurfers doordat er vaak een stevige wind waait. Tijdens de zomermaanden vormt de wind geen hinder, want het is een lekkere afkoeling. Tijdens de wintermaanden kan de wind ervoor zorgen dat het koeler aanvoelt dan het in werkelijkheid is. Overigens geldt dit vooral voor de kuststreek. In de binnenlanden van de Algarve is de wind behoorlijk afgenomen. De gevoelstemperatuur in de binnenlanden ligt daarom ook enkele graden hoger dan aan de kust.

Wat is de beste reistijd voor de Algarve?

Het hangt eigenlijk helemaal af waarvoor je naar de Algarve komt. Ben je een strandliefhebber en kom je voor de zon, dan zijn de maanden mei t/m oktober het meest geschikt. Je hebt zeker elke dag veel zon, hoge temperaturen en de kans op regen is nihil. Wil je tijdens de Nederlandse winter toch profiteren van behaaglijke temperaturen, dan kun je een vakantie boeken in de herfst of de winter. Houd er alleen in de winter rekening mee dat er veel neerslag kan vallen. Toch zul je in de winter nog gemiddeld op 5 tot 6 zonuren per dag zitten.

Is de Algarve geschikt om met kinderen naartoe te reizen?

Het is geen enkel probleem om als jong gezin naar de Algarve te reizen. Er zijn veel kindvriendelijke hotels en de zwembaden en stranden zijn veilig voor kinderen. Daarnaast kun je ook gemakkelijk een auto huren om met de kinderen uitstapjes te maken in de natuur of naar enkele steden.
Veiligheid in de Algarve

Algarve is een streek in Portugal en als dusdanig ook onderdeel van de Europese Unie. Het is veilig om naartoe te reizen en er gelden geen speciale reisadviezen. Je kunt het land betreden met een Europese ID-kaart en een paspoort is dan niet nodig. Er heersen ook geen vreemde of exotische ziektes, dus je hoeft voor je reis naar de Algarve geen inentingen te halen.
Reizen naar de Algarve

Als je met het vliegtuig naar de Algarve vliegt, dan landt je op de luchthaven van Faro. De reis is maar kort, iets langer dan twee uur. Je moet wel rekening houden met een tijdsverschil. De tijd in de Algarve loop 1 uur achter op de de Nederlandse tijd. Valuta wisselen hoeft, niet want in Portugal wordt met de euro betaald. Het prijsniveau is wel lager. De prijs van boodschappen in de Algarve ligt ongeveer 25% lager dan in Nederland. Restaurants en openbaar vervoer zijn ook veel goedkoper. Wel kunnen de prijzen fluctueren, afhankelijk van het seizoen en hoe toeristisch een bepaald gebied is.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *