Antalya

Antalya

Het klimaat en weer in Antalya

De Turkse badplaats Antalya ligt in het zuidwesten van Turkije aan de Middellandse Zee. De stad heeft een bekendheid als grootste internationale badplaats van Turkije. Het behoort dan ook tot één van de meest prominente vakantieplekken van Turkije. De gehele zuidwestelijke kust van Turkije wordt ook wel de Turkse Rivièra genoemd. Antalya kent een mediterraans klimaat met warme tot hete zomers en milde, maar wel regenachtige winters. De gemiddelde jaartemperatuur voor Antalya bedraagt 24° Celsius en er zijn ongeveer 3.000 zonuren per jaar. Strandliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Antalya, want zomers kan de temperatuur extreme waarden halen van 40 graden of hoger. Het zeewater zal dan heerlijk warm zijn en oplopen tot 27° Celsius.

Het klimaat en weer per seizoen

Winter – januari, februari en maart

De maanden januari en februari zijn met gemiddeld 14° Celsius de koudste maanden van het jaar in Antalya. Ook de nachten zijn dan relatief koud met een gemiddelde temperatuur van 10° Celsius. In maart wordt het al iets warmer met gemiddeld 17° Celsius en een minimumtemperatuur van 12° Celsius. De maand januari is de natste maand van het jaar met ruim 207 millimeter. In februari kan er ook nog flink wat neerslag volgen, maar in maart is de neerslagkans al behoorlijk afgenomen.

Voorjaar – april, mei en juni

In het voorjaar zal het in rap tempo warmer worden, waarbij aan het einde van het voorjaar al tropische waarden bereikt worden. April begint lekker met een gemiddelde temperatuur van 21° Celsius. In mei worden al zomerse waarden van 25° Celsius bereikt en in juni is het tropisch met 31° Celsius. Ook de nachten zijn warm met boven de 20 graden. Er kan in april en mei nog een beetje neerslag vallen, maar vanaf juni is de kans hierop nihil. Antalya is tijdens de meivakantie een perfecte vakantielocatie.

Zomer – juli, augustus en september

De zomer in Antalya kan ronduit heet worden. In juli en augustus worden gemiddelde temperaturen van 35° Celsius behaald. Ook september is met 31° Celsius nog ronduit warm. In de praktijk zullen de temperaturen zomers ruim boven de 40 graden uitkomen. Ook de zomerse nachten zijn warm en zwoel met gemiddeld 28° Celsius. Regen zal er tijdens de zomerperiode nauwelijks vallen. Ben je een echte strandliefhebber? Dan is Antalya in de zomer de ‘place to be’.

Winter – oktober, november en december

De herfst zal in Antalya ook warm starten. In oktober is het nog ruim 26° Celsius. In november wordt het al wat meer behaaglijk met gemiddeld 21° Celsius. Ook ‘s nachts zal het kouder zijn met 15° Celsius. De maand december is voor Antalya relatief koud met 16° Celsius. Vanaf oktober nemen de regenkansen ook weer flink toe en in december valt de meeste regen van het seizoen.

Neerslag in Antalya

Over het gehele jaar valt er in Antalya gemiddeld 832 millimeter regen. Hiervan valt in de maanden december t/m februari ruim 520 millimeter. Deze periode kan dan ook gezien worden als het regenseizoen. Ga je in de herfst of winter naar Antalya, houd daar dan rekening mee. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je hele vakantie in het water valt, Er kan veel regen in korte tijd vallen, waarna je de rest van de dag weer mooi zonnig weer hebt. De gemiddelde luchtvochtigheid ligt rond de 60%.

Wat is de beste reistijd voor Antalya?

De beste reistijd naar Antalya is vanaf mei t/m oktober. Dit zijn de maanden met hoge tot zeer hoge temperaturen, zowel overdag als ‘s nachts. Regen zal er in deze periode nauwelijks vallen. Wanneer je van zon, zee en strand houdt, dan is het hoogseizoen van juni t/m augustus de beste periode. Maar in deze periode zullen de temperaturen ook extreme waarden kunnen bereiken van boven de 40° graden. Wil je toch genieten van behaaglijke temperaturen, maar niet het risico lopen dat de temperatuur enorm hoog zal worden, dan zijn de maanden november t/m maart ideaal. De temperaturen stellen je in de gelegenheid om andere dingen te ondernemen dan op het strand te liggen. Wel valt er in deze periode de meeste neerslag.

Hoe zit het met de veiligheid in Antalya?

Antalya is een veilige kuststad dat jaarlijkse door miljoenen mensen wordt bezocht. Maar de stad ligt wel in Turkije, waar politieke ontwikkelingen snel en onverwachts kunnen plaatsvinden. Het is verstandig om voor vertrek altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken door te nemen. Om Turkije in te komen heb je wel een visum nodig. Een visum moet online aangevraagd worden. Wel is een Europees ID-kaart naast het paspoort ook een erkend legitimatiebewijs. Inentingen zijn voor een vakantie naar Antalya niet altijd nodig, maar wil je op veilig spelen, zorg dan dat je in ieder geval ingeënt bent tegen hepatitis A.

Met kleine kinderen en baby’s naar Antalya

Antalya wordt jaarlijkse bezocht door veel gezinnen met kleine kinderen. Antalya vormt dan ook geen enkel probleem voor kinderen en veel hotels en resorts hebben het predicaat ‘kindvriendelijk’. Als je in de zomer met kinderen naar Antalya reist, moet je de zonkracht niet onderschatten en de kinderen veel in de schaduw laten spelen en goed insmeren. Laat ze ook veel drinken. Vooral als de 40 graden gehaald wordt, is het in de gaten houden van de kinderen noodzakelijk.

Reizen naar Antalya

De meeste toeristen die de Turkse Rivièra bezoeken, zullen landen op de luchthaven van Antalya. Een vlucht naar Antalya zal tussen de 4 en 4,5 uur duren. Er is een tijdsverschil met Nederland, in Antalya is het 1 uur later. In Turkije wordt betaald met de Turkse lira, maar op veel toeristische plekken kun je ook met de Euro terecht. Wil je geen gedoe met omwisselen van valuta, dan kun je met pinpas of creditcard vrijwel overal terecht. De prijzen in Antalya liggen beduidend lager in vergelijking met Nederland, gemiddeld 40%. Je kunt dagelijks zeer goedkoop een restaurant bezoeken, want hier liggen de prijzen wel 60% lager. Wel zullen de prijzen in het toeristische hoogseizoen hoger liggen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *