Bali

Het klimaat op Bali

Bali is het meest toeristische eiland van het land Indonesië. Onder andere vanwege zijn klimaat is Bali een populaire vakantiebestemming. Op Bali heerst een tropisch regenwoud klimaat. Dit klimaat heeft als kenmerk dat de droogste maand van het jaar een gemiddelde neerslag heeft van meer dan 60 mm per maand. En zoals alle tropische klimaten komt de gemiddelde maandtemperatuur niet onder de 18 graden.

Bali heeft twee seizoenen. Het regenseizoen start in oktober en eindigt in april. Er is dan iedere dag een regenbui en de luchtvochtigheid is een stuk hoger. Vanaf april tot en met september is het droge seizoen. De temperatuur is het hele jaar door vrijwel constant. Aan de noordkust is het bijna vijf graden koeler dan aan de zuidkust. Binnenlands zijn er meer bergen, daar is de temperatuur dan ook lager dan op de vlakkere gebieden.

Wat voor klimaat en temperatuur heeft Bali in januari, februari en maart?

Waar het in Nederland koud is in de maanden januari, februari en maart, is dat in Bali wel anders in dezelfde tijd van het jaar. Deze maanden vallen in het regenseizoen en de meeste regen valt van december tot maart, er kan dan wel 90 mm regen per dag vallen. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt in die dagen rond de 30 graden en de gemiddelde minimumtemperatuur ongeveer rond de 23 graden. Het aantal zonuren per dag is 7 tot 8 uur, in januari en februari zijn de dagen het kortst.

Wat voor klimaat en temperatuur heeft Bali in april, mei en juni?

Vanaf april is het regenseizoen voorbij, het droge seizoen is gestart. In april zijn er ongeveer 15 dagen dat het regent en in mei en juni neemt dat af tot ongeveer 11 dagen. De maximumtemperatuur is iets hoger met een gemiddelde rond de 32 graden, de nachten zijn nu wel iets koeler ten opzichte van de eerdere maanden, met een gemiddelde minimumtemperatuur van 21-22 graden. De dagen worden weer wat langer met 9 zonuren.

Wat voor klimaat en temperatuur heeft Bali in juli, augustus en september?

Juli, augustus en september zijn de droogste maanden, maar toch vallen er op nog gemiddeld 12 dagen een bui. Er valt ongeveer 31 tot 60 mm regen per maand. De maximumtemperatuur ligt rond de 31 graden, de minimumtemperatuur zo rond de 20 graden. Veel mensen vinden de nachten dan aangenamer. De dagen zijn het langst met gemiddeld 10 zonuren per dag.

Wat voor klimaat en temperatuur heeft Bali in oktober, november en december?

In oktober gaat het regenseizoen van start. In die maand zijn er ongeveer 15 dagen waarop een regenbui valt. Dat neemt toe in de maanden november en december, waarbij in december gemiddeld 23 dagen zijn waarop er een bui valt. De gemiddelde maximumtemperatuur blijft ondanks alle regen wel rond de 30 graden. In de nachten is het ongeveer 23 graden. Het aantal zonuren daalt, in oktober zijn dat er nog 10 per dag, in december zijn het er 8 per dag.

Wat is de beste reistijd om naar Bali op vakantie te gaan?

Een regenbuitje op zijn tijd is niet zo erg bij temperaturen van rond de 30 graden, maar fikse regenbuien en een hoge luchtvochtigheid komt niet altijd ten goede aan de vakantie. Het beste weer op Bali is van mei tot september, wanneer het droge seizoen is. In de maanden augustus en september vallen de minste regen. Echter hou er rekening mee dat het dan hoogseizoen en dat je dan dus wel meer betaalt voor een vliegticket en accommodatie. Als budget ook een belangrijke factor is, dan kan je overwegen om in één van de andere maanden Bali te bezoeken en het regen voor lief te nemen.

Op vakantie naar Bali

Bali ligt niet om de hoek en om er te komen, ben je flink wat vlieguren verder. De reis duurt vaak ongeveer 18 uur, omdat je niet rechtstreeks naar Bali kan, maar altijd een overstap moet maken. Soms komt het voor dat je twee keer moet overstappen en in extreme gevallen kan je zomaar twee dagen onderweg zijn. Eenmaal daar zal je mogelijk ook nog even moeten bijkomen van een jetlag. In onze zomertijd is het zes uur later en in de wintertijd zeven uur later.

Het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor Indonesië geldt dat er veiligheidsrisico’s zijn. Dit heeft met name te maken met mogelijk natuurgeweld. Bali bevindt zich in de ‘Ring van Vuur’, een gebied in de vorm van een ring rondom de Grote Oceaan dat bestaat uit veel vulkanen. Door verschuivingen van de aardkorst komen in dit gebied tsunami’s, aardbevingen en vulkanische uitbarstingen voor. Daarnaast bestaat er een verhoogd risico op terrorisme. Het advies is dan ook om alert te blijven, met name op plekken waar veel mensen zijn. Op Bali komt veel (kleine) criminaliteit voor.

Op Bali betaal je met rupiah (rp). Het prijsniveau ligt veel lager dan in Nederland, maar door wisselende koersen kan het behoorlijk fluctueren. Maar over het algemeen gezien ben je per dag op Bali veel minder kwijt dan in Nederland.
Inentingen Bali

De GGD adviseert voor wat betreft inentingen in ieder geval DTP en Hepatitis A als je naar Bali gaat. En de volgende inentingen zijn afhankelijk van de reis en persoon:
• Gele koorts
• BMR (Bof, Mazelen en Rode Hond)
• Buiktyfus
• Hepatitis B
• Tuberculose
• Rabiës
• Japanse encefalitis
• Schistosomiasis
• Muggen

Tips en weetjes voor een vakantie naar Bali

Vanwege het kleine totale oppervlakte, Bali is kleiner dan Groningen en Friesland samen, is het een uitstekende bestemming om samen met jonge kinderen heen te gaan. Er zijn luxe resorts die je alles te bieden hebben en de bezienswaardigheden liggen allemaal relatief dicht bij elkaar. Op Bali ontkom je natuurlijk niet aan een bezoek aan tempels, waarvan Pura Besakih, ook wel de ‘moedertempel’ genoemd, de bekendste is. Kenmerkend aan de natuur van Bali zijn de rijstvelden, waarvan de rijstterrassen van Jatiluwih volgens velen het mooiste zijn. En als je naar Bali gaat, ben je vast en zeker een zon- en strandliefhebber. Stranden zijn er meer dan genoeg te vinden.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *