Bodrum

Bodrum

Het klimaat en weer in Bodrum

Bodrum is een Turkse badplaats dat ligt aan de zuidwestkust van Turkije in de Turkse Rivièra. Hoewel de stad in eerste instantie bekend stond als een badplaats voor de Turkse jetset, hebben ook westerse toeristen de badplaats ontdekt. Het is vandaag de dag een bekend toeristisch oord met vele hotels en resorts. Met een warm mediterraans klimaat is het in de zomermaanden ook goed toeven op de stranden van Bodrum. Daarnaast is de stad zelf een leuke stad om markten te bezoeken en uit te gaan. De gemiddelde jaartemperatuur in Bodrum is 23° Celsius en er heerst een gemiddelde luchtvochtigheid van 66%. Het is ondanks de hoge temperaturen goed uit te houden aan de stranden, mede door de briesje vanaf de zee.

Het klimaat en weer per seizoen

Winter (januari, februari en maart)

Hoewel het best aangename lentetemperaturen zijn, is het in de winter relatief koel in Bodrum. In januari en februari bereikt de temperatuur een gemiddelde van 15° Celsius. Dit zijn dan ook de koudste maanden van het jaar. ‘s Nachts duiken de temperaturen naar 12° Celsius. De maand maart is al aangenaam met 17° Celsius. In januari en februari valt wel relatief veel regen. Wil je de koude winter in Nederland ontwijken? Dan heb je in Bodrum lekkere lentetemperaturen.

Voorjaar / Lente (april, mei en juni)

Het voorjaar start in april met een heerlijke 20° Celsius. In mei is het al lekker zomers met gemiddeld 24° Celsius. Hoewel het nog lente is, heersen in juni al zomerse temperaturen van gemiddeld 28° Celsius. De nachten zijn met gemiddeld 19° Celsius ook al warmer en heerlijk om ‘s avonds op een terras te zitten. Er kan nog wel wat regen vallen, maar dit mag geen naam hebben. Het voorjaar is in Bodrum is de voorloper voor een heerlijk warme zomer.

Zomer (juli, augustus en september

De zomer start in Bodrum direct goed. De gemiddelde temperaturen zijn in juli en augustus 32° Celsius. Maar wees niet verbaasd als met gemak de 40 graden gehaald wordt. Ook september, als laatste zomermaand, is nog lekker warm met gemiddeld 29° Celsius. Ook de zomerse nachten in Bodrum zijn warm met gemiddeld 26° Celsius. Het laatste waar je voor hoeft te vrezen in de zomer is neerslag. De neerslagkans is zo goed als nihil. De zomer is door het weer dan ook een topperiode voor Bodrum met veel Europese toeristen. Ook het zeewater bereikt in de zomer een temperatuur van een heerlijke 26º Celsius.

Najaar / Herfst (oktober, november en december)

Guur herfstweer hoef je in Bodrum niet te verwachten. In oktober is er nog een lekkere nazomer met een gemiddelde temperatuur van 25º Celsius. Hoewel wat frisser, is het in november nog steeds goed toeven in Bodrum met 21° Celsius. Het einde van de herfst en het begin van de winter in december zal voorjaarsachtig verlopen met 17° Celsius. Hoewel de nachten in oktober en november nog lekker zijn met gemiddeld 19° Celsius, is het in december aan te raden om een warme trui te dragen. De nachttemperatuur is dan ongeveer 14° Celsius. November en december zijn wel regenmaanden. Daar moet je even rekening mee houden als je rond deze periode Bodrum bezoekt.

Regen in Bodrum

Jaarlijks valt er in Bodrum gemiddeld 975 millimeter regen. Het grootste deel daarvan valt in de maanden november t/m februari. Dit is het regenseizoen in Bodrum. Hoewel er wel wat neerslag kan vallen, is het voorjaar en de zomer nagenoeg vrij van neerslag. Tijdens het regenseizoen geldt januari als de natste maand. In deze maand valt dan de meeste neerslag.

Wat is de beste reistijd voor Bodrum?

Voor volop zon en veel strand en zwemplezier reis je het beste in de maanden mei t/m oktober naar Bodrum. In deze maanden heersen temperaturen boven de 25° Celsius en in juli en augustus gaat het kwik al snel richting de 40 graden. Voor neerslag hoef je in deze maanden niet te vrezen, want vrijwel alle neerslag valt in het regenseizoen van november t/m februari. Toch zijn ook de herfst en winter goede maanden om Bodrum te bezoeken. De temperatuur is lekker voorjaarsachtig en dat stelt je in staat om iets actiever te zijn. Wel moet je rekening houden dat in deze maanden de meeste regen valt.

Reizen naar Bodrum

Bodrum leent zich uitstekend om met het hele gezin te reizen. Ook kleine kinderen zullen zich prima kunnen vermaken aan het strand of bij het zwembad van het hotel of resort. De meeste hotels zijn kindvriendelijk en bieden een uitgebreid animatieprogramma aan voor kinderen. Je moet de kinderen wel in de gaten houden, want vooral zomers kan de temperatuur te hoog worden. Neem daarvoor passende maatregelen. Na een reis van 4 tot 4,5 uur landt je op de eigen luchthaven van Bodrum. Hier zullen de meeste gasten landen die Bodrum bezoeken. Denk erom dat je wel een visum voor Turkije aanvraagt, anders mag je het land niet in. Het is in Bodrum 1 uur later dan in Nederland.

De veiligheid in Bodrum

Neem voor je vertrek wel de nodige reisadviezen door. Als onderdeel van Turkije kan ook Bodrum getroffen worden door politieke omwentelingen, maar dit is een uitzondering. Als dit het geval zou zijn, dan zal het nieuws hier over berichten. In principe heb je voor Bodrum geen extra vaccinaties nodig, maar het is nooit verkeerd om een inenting Hepatitis B te halen. Je mag Turkije in met zowel een paspoort als een Europese identiteitskaart. De gebruikte valuta in Turkije is de Turkse Lira. Toch is het in toeristische gebieden, zoals Bodrum mogelijk om in Euro’s te betalen. Je pinpas en creditcard worden bij veel zaken geaccepteerd.

Is Bodrum goedkoop?

Bodrum kan vanwege het toeristische karakter vooral in de zomer onderhevig zijn aan prijsfluctuaties. Maar ondanks dat liggen de prijzen een stuk lager dan in Nederland. Het openbaar vervoer, levensmiddelen en restaurants zijn beduidend goedkoper. Het is voor de meesten geen probleem om dagelijks uitgebreid uit eten te gaan. Ook alcohol is goedkoper, al zal het prijsverschil tijdens het hoogseizoen wat minder groot zijn.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *