Canarische Eilanden

Canarische Eilanden

Klimaat en weer Canarische eilanden

De archipel bestaat uit ruige vulkanische eilanden en staat bekend om zijn zwarte en witte zandstranden met geweldige surfmogelijkheden en mogelijkheden om te wandelen, fietsen, snorkelen en duiken, naast andere activiteiten. De Canarische eilanden hebben een subtropisch klimaat met warm weer gedurende het hele jaar. Het weer van de eilanden wordt voornamelijk gevormd onder invloed van droge Afrikaanse en natte Atlantische winden, koude Canarische Stroom en anticycloon boven de Azoren. Bovendien zijn de Canarische eilanden bergachtig en variëren de weersomstandigheden met de hoogte. Het weer op de zuidelijke eilanden is droger dan in het noorden. Het verschil in weer is zelfs merkbaar op één eiland, namelijk Tenerife. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur zweeft tussen de 15 en 25°C. Soms is het regenachtig maar er is geen uitgesproken regenseizoen tenzij in december en januari het iets vaker regent.

Klimaat en temperatuur in januari, februari en maart

Elk seizoen is warm op de Canarische eilanden en de winter is geen uitzondering. Tijdens de maanden januari en februari is het wel vrij regenachtig. Maar de lichte tropische buien zijn kort van aard en laten een aangename frisheid passeren. De wintermaanden zijn de favoriete maanden van vele toeristen die hun tijd op het strand doorbrengen wanneer het niet regent. In januari en februari kunnen de winternachten op de Canarische eilanden vrij koel zijn, met overdag temperaturen van 15 tot 17°C. Ook in maart is het nog licht regenachtig, met warme dagen en koele nachten. Bovendien zijn de eilanden in maart niet druk. Voor degenen die van ruimte houden, is maart een goede maand om naar de Canarische eilanden te trekken.

Klimaat en temperatuur in april, mei en juni

Gedurende de lentemaanden stijgt de temperatuur van de lucht en het water langzaam tot respectievelijk 23 en 20°C. De maanden maart, april en mei zijn een geweldige periode voor het ondernemen van excursies en zonnebaden. Omdat de temperaturen niet erg hoog zijn, is de maand april ideaal voor een gezinsvakantie. Het zeewater is nog steeds vrij koel, maar de wateractiviteiten aan zee zijn wel open. Vanaf mei stijgt de aanwezigheid van toeristen.

Klimaat en temperatuur in juli, augustus en september

Belangrijkste kenmerk van de zomer op de Canarische Eilanden is de gematigde temperatuur en lage luchtvochtigheid. Een luchttemperatuur van 27 – 28°C en een zeewatertemperatuur van 22°C zijn perfecte verhouding voor een geslaagde vakantie. Het prachtige weer en de zeebries bevorderen heel wat watersporten. Bovendien neemt het aantal uren daglicht toe, met tien uren zon. Bergachtige gebieden kunnen mogelijk wat regenachtig zijn, vooral in Tenerife. Vanaf september neemt de kans op een iets lagere temperatuur en neerslag toe (als je een totaal van 8 dagen neerslag tijdens de herfst als echte neerslag kunt beschouwen).

Klimaat en temperatuur in oktober, november en december

In de herfst zakt de temperatuur op de Canarische eilanden met slechts enkele graden en staat er mogelijk meer wind. De gemiddelde temperatuur blijft echter altijd boven 25°C, met een comfortabele temperatuur van het zeewater (23-24°C) in september en oktober. Vanaf november daalt de temperatuur van het zeewater naar 20°C. Het weer blijft dus ook aangenaam tijdens de herfst. Houd er wel rekening mee dat herfstnachten koel kunnen zijn. Je neemt dus beter een lichte jas of trui mee. Daarnaast neemt de frequentie van neerslag toe. Het zeewater is nog steeds warm genoeg om te zwemmen. Ook tijdens de herfst staan vele zonuren, warm water en talrijke natuurparken met weelderige vegetatie ter jouw beschikking om er een aangename vakantie van te maken.
Beste tijd om de Canarische eilanden te bezoeken

Uiteraard trekt het mooie weer op de Canarische eilanden talrijke bezoekers aan. Maar als je niet van grote drukte houdt, kun je overwegen om de Canarische eilanden in het “lage” seizoen te bezoeken. Dit seizoen omvat de maanden december, januari, februari en maart.

Hoe kom je op de Canarische eilanden?

Er zijn dagelijks meerdere vluchten die de eilanden verbinden met Nederland en België. De vluchten duren gemiddeld vier uren en 30 minuten. Als je van plan bent om op vakantie te gaan naar de Canarische eilanden, moet je je ervan bewust zijn dat je een geldig identiteitskaart of reispas kunt tonen. Maar als je vanuit een land binnen het Schengengebied (de meeste EU-landen) naar de eilanden reist, hoef je bij aankomst geen identiteitscontrole te ondergaan. Kom je echter uit een land dat niet tot dit gebied behoort, zoals Groot-Brittannië en Ierland, dan zul je bij aankomst op de luchthavens van de Canarische Eilanden een paspoortcontrole moeten ondergaan.

Zijn inentingen nodig voor de Canarische eilanden?

Het is geen verplichting, maar sommige inentingen worden aanbevolen, zoals: hepatitis A, hepatitis B, hondsdolheid, meningitis, polio, mazelen, bof, rubella (rodehond), tetanus, difterie en pertussis (kinkhoest), waterpokken, gordelroos, longontsteking en influenza (griep).

Veiligheid en reisadvies

De Canarische Eilanden zijn over het algemeen een laagrisicogebied om naartoe te reizen. In tegenstelling tot het vasteland van Spanje zijn de meeste gebieden op de Canarische Eilanden gevuld met toeristische resorts waar de criminaliteit laag is en de politie goed aanwezig is. Uiteraard ben je ook zelf verantwoordelijk voor je persoonlijke veiligheid en die van je gezin in het buitenland. Als je de normale veiligheidsregels in acht neemt en geen onnodige risico’s neemt, zijn de Canarische eilanden heel veilig om naartoe te reizen!

Tips en weetjes

• Het is beter om van tevoren appartementen en andere benodigde diensten te reserveren.
• De Canarische eilanden hebben een uurverschil van 1 uur met Nederland en Belgie. Bij aankomst in je appartement of hotel draai je je klok 1 uur terug
• De officiele taal op de Canarische eilanden is Spaans
• Er zijn twee hoofdsteden op de Canarische eilanden: Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria.
• Op de Canarische eilanden spendeer je per persoon en per dag ongeveer 58€ aan accommodatie, 7€ aan drank, 33€ aan eten en 19€ aan toegangskaarten.
• De Canarische eilanden zijn het hele jaar door een ideale vakantiebestemming voor gezinnen met baby’s, peuters en jonge kinderen. De meest populaire eilanden voor toeristen met jonge kinderen zijn Lanzarote (erg populair bij gezinnen), Gran Canaria, Fuerteventura en Tenerife.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *