Corfu

Weer en klimaat in Corfu

Van de Ionische eilanden van Griekenland is Corfu het eiland dat het noordelijkst gelegen is in de Ionische zee. Een deel van het eiland ligt voor de kust van Albanië. Er wonen ongeveer 113000 mensen en er is een oppervlakte van 593 vierkante kilometer. Het eiland heeft verschillende soorten landschappen. Het noorden is rotsachtig en er zijn veel heuvels, terwijl het zuiden vooral vlak is. Corfu heeft een mediterraans klimaat dat door de noordelijke ligging iets minder warm aanvoelt dan de andere eilanden. Ook de zeewind zorgt ervoor dat de hoge temperaturen in de zomer aangenamer zijn. De zomers van Corfu zijn warm en er valt eigenlijk geen neerslag. De winters zijn regenachtig en fris, vooral wanneer een koude zeewind waait. De luchtvochtigheid ligt vrij hoog, waardoor het eiland erg groen is. In de zomermaanden kan de temperatuur oplopen tot 35 graden overdag en koelt het ’s nachts of tot 20 graden. De Uv-index ligt rond de 10, dus een goede zonnebrandcrème is noodzakelijk. In de winter wordt het overdag vaak niet warmer dan 14 graden en ’s nachts hangt de temperatuur rond de 5 graden.

Januari, februari en maart

Januari is gemiddeld de koudste maand in Corfu. De temperatuur ligt rond de 14 graden en er valt vrij veel neerslag, ongeveer 100 millimeter. ’s Nachts wordt het vaak niet warmer dan 4 graden. Gemiddeld is er in januari maar 4 uur zon per dag en zijn er ongeveer 12 regenachtige dagen. De maand februari is vergelijkbaar qua temperatuur. Wel valt er meer regen, gemiddeld zo’n 140 millimeter. In het jaar 2013 werd er zelfs 238 millimeter regen gemeten. In maart begint de temperatuur langzaamaan te stijgen naar 16 graden overdag en 6 graden ’s nachts. Wel regent het nog veel, er zijn gemiddeld 11 regenachtige dagen in maart.

April, mei en juni

In april wordt het weer aangenamer. Met een gemiddelde temperatuur van 19 graden en ongeveer 7 uur zon per dag neemt de regenval wat af. Er valt in totaal ongeveer 70 millimeter regen. In het voorjaar wordt elke maand een stukje droger. In mei valt er nog maar 40 millimeter en schijnt de zon gemiddeld 10 uur per dag. Ook het zeewater begint op te warmen. De temperatuur ligt rond de 24 graden overdag en ’s nachts rond 12 graden. In juni begint het zomerseizoen. Het kan dan behoorlijk warm worden op Corfu. De gemiddelde temperatuur overdag is 28 graden met Uv-index 10 en ’s nachts 17 graden.

Juli, augustus en september

Juli en augustus zijn de warmste maanden in Corfu. Er valt geen neerslag en de temperatuur overdag loopt op tot 31 graden ook het zeewater warmt meer op en wordt zo’n 26 graden. De zon schijnt 12 uur per dag. Wel waait er deze maanden een krachtige noordelijke wind, die de gevoelstemperatuur iets koeler maakt. Ook in september is het nog warm met 28 graden.

Oktober, november en december

In oktober begint het minder warm te worden met zo’n 23 graden. ’s Nachts koelt het af tot zo’n 14 graden. De Uv-index daalt naar 3 tot 6. In november begint het opnieuw te regenen. Het is zelfs de natste maand van het jaar met 210 millimeter neerslag. Er is maar 4 uur zon per dag. Ook daalt de temperatuur naar 19 graden. Ook in december regent het veel. Er valt ongeveer 140 millimeter regen en het wordt maximaal zo’n 15 graden.

Reisadvies

Er geldt een positief reisadvies voor Corfu. Wel moet er rekening gehouden worden met het feit dat er af en toe demonstraties plaats kunnen vinden, die uit kunnen monden in geweld. Vermijdt dus zo veel mogelijk demonstraties. Ook komen bosbranden elk jaar voor in Griekenland. Er is vooral risico in de zomermaanden wanneer er weinig regen valt. Ook aardbevingen kunnen voorkomen.

Praktische zaken

De beste reisperiode voor een vakantie naar Corfu hangt af van wat je precies wilt op je vakantie. Als je graag geniet van de natuur en wandelingen maakt, dan is het voorjaar het beste moment. Tijdens de lente op Corfu staat alle planten in bloei en het is er nog niet zo warm. Als je liever geniet van de warmte en zonnebaden op het strand, dan ligt de beste reisperiode in de zomermaanden. In Griekenland kan het voorkomen dat betalen met pinpas of creditcard niet mogelijk is. Het is daarom aan te raden altijd voldoende contant geld op zak te hebben. Griekenland is goedkoper dan Nederland. Houd er wel rekening mee dat pinautomaten af en toe leeg kunnen zijn. Je hebt geen verplichte inentingen nodig als je op vakantie gaat naar Griekenland. Wanneer je verblijf er langer dan vier weken duurt, dan zijn er wel vaccinaties die worden aanbevolen. Vooral wanneer je veel in de natuur zult zijn, is een inenting voor teken encefalitis aanbevolen. Naar Corfu vlieg je in 2 uur en 45 minuten. Het is er 1 uur later dan in Nederland. Reizen met kinderen met Corfu als bestemming is geen probleem. Houdt wel rekening met het feit

Weetjes over Corfu

De koudste temperatuur ‘s nachts werd op 9 januari 2013 gemeten en kwam uit op 0,3 graden. Een paar weken later, op 21 januari werd het overdag juist veel warmer voor de tijd van het jaar. De thermometer gaf die dag 18,2 graden aan.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *