Curacao

Het klimaat en weer op Curaçao

Curaçao is een tropisch eiland in de zuidelijke Caraïbische zee, vlak voor de kust van Venezuela. Het maakt als autonoom land deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland heeft een oppervlakte van 444 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 150000 mensen. Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat. Dit wil zeggen dat er in een jaar duidelijk een regenseizoen en een droog seizoen te onderscheiden vallen. Het klimaat behoort tot type Aw in de officiële klimaatclassificatie Köppen. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag. De temperaturen in Curaçao zijn vrij constant gedurende het jaar en liggen overdag rond de 30 graden. Er is een Uv-index van 10 gedurende het hele jaar. ’s Nachts wordt het niet koeler dan 24 graden. Het regenseizoen vindt plaats tussen oktober en december, maar ieder jaar kan de hoeveelheid regen sterk verschillen. Er valt zo’n 500 millimeter per jaar. Het kan voorkomen dat grote depressies zorgen voor langdurige regen en dagenlang grijze wolken, maar vaak is er sprake van pittige en korte buien en schijnt de zon tussen de buien door. Ondanks de wisselende hoeveelheid regen, is de luchtvochtigheid altijd vrij hoog. Gemiddeld ligt deze rond de 75%-80% en soms zelfs boven de 90%, waardoor het benauwd kan aanvoelen. Qua wind kan het er in Curaçao behoorlijk ruig aan toe gaan. Vooral in de noordkust kan het hard waaien door de noordoostelijke passaatwind. Door deze wind kan het aan de noordkust minder warm aanvoelen dan het werkelijk is. Door de ligging van Curaçao in het Caribisch gebied is er ook kans op tropische stormen of orkanen. De orkanen zelf komen zelden aan land, maar op het eiland is wel vaak de krachtige wind van orkanen te merken, net als een woeste zee. Ook kan het zijn dat het extra hard regent als er een orkaan in de buurt is.

Januari, februari en maart

Het eerste kwartaal van het jaar valt nog gedeeltelijk in het regenseizoen. In januari kunnen er dus nog behoorlijk wat buien voorkomen. Er valt ongeveer 40 milliliter per maand. Toch is er in de eerste maand van het jaar gemiddeld 8 uur zon per dag. Januari is een van de ‘koelste’ maanden van het jaar op Curaçao met een gemiddelde temperatuur van 29 graden. Vanaf februari begint de droge periode. Er valt vrijwel altijd minder dan 30 millimeter regen en het kan zelfs voorkomen dat er geen enkele neerslag valt. In maart vindt je de meeste zonuren in Curaçao. Er is amper kans op regen en de maand valt buiten het orkaanseizoen. Ideaal dus voor het boeken van een zonvakantie op het eiland.

April, mei en juni

April en mei lijken vrij veel op de maand maart qua weer. De temperatuur stijgt iets, maar blijft hangen rond de 31 graden overdag en 26 graden ’s nachts. De zon is erg sterk rond deze tijd en daarom is het noodzakelijk een goede zonnebrandcrème te gebruiken. Vanaf juni begint de warmste tijd van het jaar. Ook begint in juni het orkaanseizoen, waardoor er kans in op harde wind en een ruige zee. De kans op neerslag neemt ook iets toe.
Juli, augustus en september
Het derde kwartaal van het jaar valt midden in het orkaanseizoen. Alhoewel orkanen vrijwel nooit het eiland bereiken, kunnen de gevolgen ervan het weer op het eiland beïnvloeden. Er is kans op pittige, korte buien en harde wind. Er kan gemiddeld zo’n 50 tot 60 millimeter regen vallen. Hoe dan ook, de zon schijnt flink tussen de buien door en je kunt er in deze tijd rekenen op 32 graden en zo’n 9 uur zon per dag.

Oktober, november en december

In het laatste kwartaal van het jaar begint het regenseizoen echt met ongeveer 100 millimeter regen per maand. Ondanks dat schijnt de zon en kun je rekenen op zo’n 8 uur zon per dag. November is de natste maand van het jaar met een gemiddelde neerslag van 110 millimeter. Zelfs in deze maand kun je ondanks de regen nog steeds genieten van de zon en stranden. Ook in december blijft de kans op neerslag hoog, maar begint wel iets af te nemen.

Reisadvies Curaçao

Curaçao is sinds 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Er geldt een positief reisadvies voor het eiland. Wel moet je rekening houden dat er, net als in ieder land, gebieden zijn waar je als toerist beter niet kunt komen. In Willemstad bijvoorbeeld is het beter de wijken Souax, Koraal Specht en Seru Fortuna te mijden, vooral als je ’s avonds te voet gaat. Draag daarnaast geen opvallende sieraden om diefstal te voorkomen. Berg je portemonnee en paspoort veilig op en let altijd op je spullen.

Praktische zaken

Het is verstandig een goede reisverzekering af te sluiten voordat je op reis gaat naar Curaçao. Zeker wanneer je er gaat duiken of een andere risicosport gaat doen. De valuta op het eiland is de Antilliaanse gulden. Sinds 2011 kun je er ook betalen met de Amerikaanse dollar. Er zijn veel pinautomaten, maar het is ook gebruikelijk om er met je creditcard te betalen. Het prijsniveau ligt er ongeveer 28% hoger dan in Nederland. Voor een normale maaltijd betaal je er rond de 7 euro. In Curaçao komen geen tropische ziektes voor en heb je geen vaccinaties voor. Wel bestaat er een risico voor het oplopen van de knokkelkoorts door muggen. Curaçao heeft tijdzone GMT-4, wat betekent dat het er in de zomertijd 6 uur vroeger is dan in Nederland. De vliegreis naar Curaçao duurt ongeveer 9 uur. De beste reistijd ligt tussen februari en april. Het eiland is goed te bezoeken met kleine kinderen, aangezien je bijvoorbeeld zonder problemen water uit de kraan kunt drinken en er veel activiteiten voor kinderen zijn.

Weetjes over Curaçao

De bevolking van Curaçao bestaat uit meer dan 50 verschillende nationaliteiten. De officiële talen zijn Nederlands, Engels en Papiaments. Ook hoor je er veel Spaans en andere talen en dialecten. De koudste temperatuur die er ooit gemeten is, is 19.7 graden. Dit was op 2 januari 2014.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *