Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek

Klimaat en weer in de Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is een Caribisch eiland. Het land ligt aan de oostzijde op het eiland Hispaniola en deelt dit eiland met Haïti aan de westzijde. Al beslaat de Dominicaanse Republiek wel zo’n twee derde deel van het eiland. Het eiland is een perfect eiland als je zon, zee en strand zoekt. Het Caribische weer en het tropische savanneklimaat zorgen ervoor dat de gemiddelde jaartemperatuur gemiddeld 31° Celsius is. Wel heerst er een relatief hoge luchtvochtigheid van 80%. Houdt daar rekening mee als je klachten met de luchtwegen hebt. Ook voor regen hoef je op de Dominicaanse republiek niet zo bang te zijn, zodat je daadwerkelijk de hele dag op de prachtige witte zandstranden kunt liggen.

Klimaat en weer per seizoen

Winter (januari, februari en maart)

Net zoals het gehele jaar, zijn de temperaturen in de winter behoorlijke stabiel. In januari is het gemiddeld 29° Celsius en in de maanden februari en maart 30° Celsius. De nachtelijke temperaturen zijn ook warm met gemiddeld 20° Celsius. De regen die er valt is zeer minimaal. Grote kans dat je tijdens een vakantie in de winter naar de Dominicaanse Republiek geen druppel regen zult zien. Wil je de koude Europese winter ontlopen? De Dominicaanse Republiek is een zeer goed alternatief.

Voorjaar (april, mei en juni)

In navolging op de winter blijven de temperaturen in het voorjaar zeer stabiel en constant. In april is het ook 30° Celsius en in de maanden mei en juni ligt de gemiddelde temperatuur op 31° Celsius. De gemiddelde nachttemperatuur stijgt met een graadje naar 21° Celsius. Wil je tijdens de meivakantie erop uit naar een zonnig oord? Waarom niet naar de zon in de Dominicaanse Republiek? Wel kan het zijn dat de neerslagkansen iets toenemen, maar dit blijft zeer minimaal.

Zomer (juli, augustus en september)

Het begint misschien saai te worden, maar ook in de zomer blijft de temperatuur stabiel en constant met in de maand juli 31° Celius en in de maanden augustus en september 32° Celsius. ‘s Nachts stijgt de gemiddelde temperatuur iets naar 23° Celsius. Betreffende de temperatuur hoef je geen extremen te verwachten, het blijft zeer constant, maar zeker erg lekker. In de maand augustus valt de meeste regen, maar je hoeft nooit bang te zijn dat je vakantie in het water valt. Als het regent, zal het kort zijn.

Winter (oktober, november en december)

En ook in het winterseizoen, blijft de de temperatuur zeer constant, al zal het enkele graden gaan zakken. Nog niet in oktober, want dan blijft de gemiddelde temperatuur op 32° Celsius. In november gaat de temperatuur naar 31° Celsius, om vervolgens in december te zaken naar een ‘koele’ 29° Celsius. In oktober kan nog wat regen vallen, maar vanaf november nemen de neerslagkansen behoorlijk af. Wil je dus zeker geen druppel regen zien, dan is december ook een goed seizoen op de Dominicaanse republiek te bezoeken.

Regen in de Dominicaanse Republiek

De maanden dat de meeste regen valt in de Dominicaanse Republiek zijn mei t/m oktober. Normaliter zullen dit geen heel grote hoeveelheden zijn, want gemiddeld valt er jaarlijks 350 milliliter regen, Maar in deze periode valt ook het orkaanseizoen. Het is niet zo dat je tijdens een vakantie in het zomerseizoen rekening moet houden met een orkaan, maar er is altijd een kans. Als het echt een zware orkaan is, dan zullen de autoriteiten ingrijpen en desnoods iedereen evacueren. Het hotelwezen is behoorlijk goed voorbereid op orkanen en eventuele orkaanslachtoffers onder toeristen is zeer zeldzaam.

Wat is de beste reistijd voor een vakantie naar de Dominicaanse Republiek?

De temperaturen zijn het gehele jaar stabiel en constant. Er zijn niet echt temperaturen die bij een bepaald seizoen horen, want in principe geldt het hele jaar één seizoen. Wil je zeker geen risico op een regenbuitje hebben, dan zijn de herfst en winter de beste periodes. De temperaturen zijn dan hooguit twee graden lager dan in de zomer, maar de neerslagkansen behoorlijk gedaald.

Veiligheid op de Dominicaanse Republiek

Het is zeker raadzaam om voor je vertrek het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse zaken na te kijken of er nog ontwikkelingen zijn. Er gelden namelijk veiligheidsrisico’s, maar het is niet zo dat reizen worden afgeraden of dat je alleen om noodzakelijke redenen mag reizen. Wel moet je ook tijdens je verblijf altijd de situatie in de gaten houden. Normaliter zijn er geen problemen, maar bij landen die gevoeliger zijn voor politieke instabiliteit krijgen standaard een reisadvies. Er geldt ook een inentingsadvies voor de Dominicaanse Republiek. Je moet je in laten enten voor DTP en Hepatitis A. Eventueel zijn extra inentingen nodig, maar dit hangt per persoon af. Dit gaat om inentingen tegen knokkelkoorts, Hepatitis B of TBC. Als je met kleine kinderen reist, zorg in ieder geval dat je hen goed in laat enten. Houdt de kinderen ook in de gaten, want er zijn nu eenmaal plekken waar het niet altijd even veilig is. Dit geldt overigens veel minder voor toeristische gebieden. Hotels zullen in de regel kindvriendelijk zijn.

Reizen naar de Dominicaanse Republiek

Hoe lang het vliegen is naar de Dominicaanse Republiek, is afhankelijk van wat voor soort vlucht je neemt. Lang alle vluchten zijn niet rechtstreeks. Je mag er rekening mee houden dat als je een rechtstreekse vlucht hebt, je gemiddeld zo’n 9 uur vliegt. Je vliegt wel terug in de tijd, want het is op de Dominicaanse Republiek 6 uur vroeger dan in Nederland. Een kleine jetlag is daarom niet uitgesloten.

Het prijsniveau op de Dominicaanse Republiek

Het prijsniveau kan behoorlijk lager zijn dan in Nederland, maar omdat je op vakantie bent kun je ook snel teveel uitgeven. Als je als backpacker gaat en je weinig eisen stelt, dan ben je gemiddeld zo’n 45,- per dag kwijt. Ga je het luxer aanpakken, dan gaat het al snel naar de € 75,- tot € 100,- per dag. Hier is accommodatie en eten bij inbegrepen. De landelijke valuta is de Dominicaanse Peso, maar je zult vaak prijzen in Amerikaanse dollar tegenkomen. De Dominicaanse Republiek is niet de allergoedkoopste bestemming, maar het is wel betaalbaar, vooral als je de kosten in de gaten houdt.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *