Gambia

Gambia

Het klimaat en weer in Gambia

Gambia ligt aan de westkust van Afrika en wordt omringd door Senegal. Met een lengte van zo’n 250 kilometer en maar een paar kilometer in de breedte, heeft dit land een unieke strookvorm. De Gambia-rivier loopt door een groot deel van deze strook en mondt uit in de Atlantische Oceaan. Er heerst een tropisch savanneklimaat. Dit houdt in dat er naast een regenseizoen, ook een duidelijke droge periode is. Volgens Köppen, de officiële klimaatclassificatie, behoort dit tot type Aw. Dit wil zeggen dat de droge periodes plaatsvinden in de winter. In Gambia zijn dus duidelijk 2 seizoenen te merken. Het regenseizoen duurt van van half juni tot en met half oktober. Het droge seizoen vindt plaats van half oktober tot en met half juni. Het hele jaar ligt de temperatuur overdag rond de 31 en 38 graden. In de zomer koelt het ’s nachts af tot ongeveer 23 graden. In de winter wordt het met een gemiddelde temperatuur van 19 graden iets koeler. De sterkte van de zon ligt over het algemeen erg hoog met een UV-index van 9 tot 11. Goed smeren met een hoge zonnebrandfactor is dus noodzakelijk.

Januari, februari en maart

Het eerste kwartaal van het jaar valt in de droge periode. De winter is aangenaam in Gambia met zo’n 8 a 9 uur zon per dag en is daarmee de beste periode voor het maken van reis of op vakantie te gaan. De luchtvochtigheid is laag en er valt amper regen. De gemiddelde temperatuur in januari is 32 graden en in februari 34. Het wordt dus langzaamaan steeds warmer. Vlak aan de kust kan de gevoelstemperatuur iets milder zijn. De woestijnwind uit het noordoosten, de Harmatten, kan ervoor zorgen dat er in maart temperaturen worden gemeten van 40 graden.

April, mei en juni

In het tweede kwartaal gaan de temperaturen verder omhoog. April en mei zijn de daarmee de warmste maanden in Gambia. Kijk rond deze tijd uit dat je niet verbrandt in de zon en zoek de schaduw op wanneer het kan. Halverwege juni begint het regenseizoen. Rond de 2e week van die maand stijgt de luchtvochtigheid. De temperatuur ’s nachts gaat iets omhoog naar zo’n 23 graden. Als het begint te regenen, dan is dat vaak in de vorm van heftige regenbuien. Vaak beginnen de buien in de namiddag of de avond.

Juli, augustus en september

In het derde kwartaal zit Gambia midden in het regenseizoen. Er valt dan gemiddeld tussen de 1000 en 1400 millimeter aan regen. Per maand zijn er zo’n 18 dagen neerslag en 7 dagen zon. Wanneer het niet regent of bewolkt is, heeft de zon nog steeds UV-index 10. Houd daar dus rekening mee. De temperatuur ligt overdag rond de 32 graden en ’s nachts koelt het af naar zo’n 24 graden. De meeste regen valt in de maand augustus. De luchtvochtigheid kan dan oplopen tot 95%.

Oktober, november en december

In het laatste kwartaal begint het droge seizoen. In oktober en november bestaat de kans op een bui nog wel, maar het aantal zonnige dagen stijgt. De luchtvochtigheid ligt daarentegen nog aan de hoge kant. De temperatuur daalt ’s nachts tot ongeveer 19 graden. December is een aangename maand waarin het weer overeenkomt met dat in januari en februari.

Reisadvies Gambia

Voor Gambia geldt een positief reisadvies, maar er zijn wel een aantal zaken waar je tijdens je reis rekening mee moet houden. Er bestaat een klein risico op politieke onrust in Gambia. Probeer daarom grote groepen of bijeenkomsten te vermijden, net als regeringsgebouwen. Er is criminaliteit op kleine schaal. Draag geen opzichtige sieraden op straat en blijf alert. Berg belangrijke documenten zoals je paspoort op een veilige plek op. Mocht je toch problemen krijgen, dan is er alleen een Belgische ambassade waar je terecht kunt. De dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade ligt in de stad Dakar in Senegal. Let ook op in het verkeer. Wegen en voertuigen kunnen in slechte staat verkeren en vooral ’s avonds is het beter niet te gaan rijden. Wanneer je gebruik wilt maken van een boot voor een overtocht over de Gambia-rivier, dan moet je goed zoeken naar een betrouwbare maatschappij. Kijk bijvoorbeeld of er zwemvesten aan boord zijn en vermijd kleine privébootjes. Het beste is de nieuwe Senegambia Brug te gebruiken voor een oversteek.

Praktische zaken

Als je een vakantie of reis naar Gambia plant, moet je rekening houden met een aantal praktische zaken. Zo moet je paspoort op het moment van vertrek nog minstens 6 maanden geldig zijn. Als je reis niet langer dan 28 dagen duurt, dan is het niet nodig een reisvisum aan te vragen. Wel moet je in het vliegtuig op de heenweg een inreisvisum invullen. Ook moet je voor vertrek nagaan of je alle nodige inentingen hebt gehad. De enige verplichting is de Cholerastempel. Daarnaast worden vaccinaties voor Gele koorts, DTP en Hepatitis A aanbevolen. Ook het gebruik van malariapillen is een aanrader. Een rechtstreekse vlucht naar Gambia duurt ongeveer 7 uur. Gambia doet niet aan zomertijd. Er is een klein tijdsverschil van 1 uur tijdens onze wintertijd en 2 uur tijdens de zomertijd. De prijzen zijn in Gambia een stuk goedkoper dan in Nederland. Je kunt er betalen met de Gambiaanse dalasi’s. Zorg dat je altijd genoeg contant geld op zak hebt, omdat niet overal creditcards worden geaccepteerd. 1 euro is ongeveer 50 dalasi. Gambia is geschikt om met jonge kinderen te bezoeken. Er zijn meerdere resorts waar je uit kunt kiezen en mooie stranden om te bezoeken.

Weetjes over Gambia

Het land wordt bijna compleet omringt door Senegal. Er zijn geen bergen en het is er juist opvallend vlak. Het hoogste punt ligt op 40 meter en hiermee is Gambia zelfs vlakker dan Nederland. Een leuke bezienswaardigheid in Gambia is de Kachikally Crocodile Pool, die voor veel mensen uit Gambia een heilige plaats is. Vrouwen douchen zich er met water uit de verblijven, omdat ze geloven dat de krokodillen vruchtbaarheidsproblemen verhelpen. Sommige krokodillen zijn er zó tam dat ze met de hand kunnen worden aangeraakt.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *