Gran Canaria

Gran Canaria

Klimaat en weer op Gran Canaria

Het Spaanse eiland Gran Canaria behoort tot de archipel de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan op een afstand van 150 kilometer van de Afrikaanse kust. Van oorsprong is het een vulkanisch eiland, met in het midden het hoogste punt van bijna 1.950 meter. Gran Canaria heeft een zonnig subtropisch klimaat, maar door het samenkomen van twee golfstromen, de Noordoostpassaat uit Afrika en de Canarische stroom van de Atlantische Oceaan kunnen er op het eiland verschillende klimaten heersen. Er is een koeler klimaat in het noorden en in het zuiden is het warmer. De gemiddelde jaartemperatuur is 23° Celsius, maar tijdens extreem warme zomers wordt gemakkelijk de 40 graden bereikt. Dit maakt Gran Canaria een geliefd vakantieoord dat zowel zomers als ‘s winters te bezoeken is.

Klimaat en weer per seizoen

Winter (januari, februari en maart)

De winter start al goed met gemiddeld 20° Celsius. Ook in februari en maart heerst er een hele constante temperatuur van respectievelijk 20° en 21° Celsius. Dit zijn de temperaturen voor het noorden. In het zuiden zal de temperatuur tijdens de winter rond de 22° liggen. De gehele winter zijn ook de nachtelijke temperaturen zeer constant met 17° Celsius. Niet voor niets zoeken veel overwinteraars daarom Gran Canaria op. Er valt wel wat regen, maar zeer grote hoeveelheden hoef je tijdens de winter niet te verwachten.

Voorjaar / Lente (april, mei en juni)

De constante temperaturen gaan in het voorjaar verder en heel geleidelijk aan wordt het iets warmer. Dit begint in april met een gemiddelde temperatuur van 22° Celsius in het noorden en in het zuiden 23° Celsius. In mei en juni zal in het noorden de temperatuur gemiddeld 24° Celsius zijn en in het zuiden 25° Celsius. De gemiddelde nachttemperatuur zal tussen de 19° en 21° Celsius zijn. De gemiddelde regenval is tijdens het voorjaar zo laag dat je geen regen hoeft te verwachten tijdens je vakantie.

Zomer (juli, augustus en september)

In het noorden heerst tijdens de zomer een zeer contante gemiddelde temperatuur van 27° Celsius. In het zuiden is dit 29° Celsius. Zowel in het noorden als het zuiden zal de nachttemperatuur 21° Celsius zijn. De neerslagkansen zijn tijdens deze maanden zo goed als nihil. Ook het zeewater heeft een heerlijke temperatuur van 23° Celsius. De zomermaanden zijn dan ook het toeristische seizoen waar zon gegarandeerd is.

Najaar / Herfst (oktober, november en december)

Net zoals de vorige seizoenen blijft de temperatuur heel constant, met in het noorden in oktober nog zomerse waarden van 26° Celsius en in het zuiden 27°. In november liggen de gemiddelde noordelijke temperaturen rond de 24° Celsius en in het zuiden 25° Celsius. Aan het einde van de herfst en het begin van de winter zal het in het noorden 22° Celsius zijn en in het zuiden 23° Celsius. Ook de nachttemperaturen blijven warm met 20°. De regenkansen nemen in oktober toe en in november valt de meeste regen.

Neerslag op Gran Canaria

Echt een regenseizoen is er niet op Gran Canaria. Gemiddeld valt er jaarlijks nog geen 300 millimeter regen, waarvan de grootste hoeveelheid in het noordelijke gedeelte van het eiland. In het zuiden valt nagenoeg het gehele jaar geen regen. In de maanden oktober en november valt normaliter de meeste regen. De luchtvochtigheid is op het eiland vrij hoog en ligt gemiddeld rond de 75%. Hierdoor zal het ook als de temperaturen extreme waarden bereiken niet te heet aanvoelen.

Wat is de beste reistijd naar Gran Canaria

Omdat de temperaturen het gehele jaar boven de 20° Celsius blijven steken en in de zomer richting de 30 graden gaat, is Gran Canaria het gehele jaar te bezoeken. Tijdens elk seizoen weet je zeker dat je zonnig weer hebt, alleen zal de temperatuur tijdens de herfst en de winter wat lager zijn. Toch zijn de temperaturen dusdanig aangenaam, dan je zeker een wintervakantie naar Gran Canaria kunt boeken om te overwinteren. In het zuidelijke gedeelte hoef je het gehele jaar niet te vrezen voor neerslag, terwijl in het noorden in de maanden oktober en november een kleine hoeveelheid regen kan vallen.

De veiligheid in Gran Canaria

Er gelden voor Gran Canaria geen speciale veiligheidsadviezen. Gran Canaria is onderdeel van Spanje en daarmee ook onderdeel van de Europese Unie dat als veilig wordt gezien. Er zijn voor Gran Canaria ook geen aanbevolen inentingen nodig. Ook met jonge kinderen is Gran Canaria een goede bestemming. Vooral vanwege de constante temperaturen, die buiten de zomermaanden om, nooit extreme waarden halen, zullen jonge kindjes niet snel oververhit raken. Uiteraard moeten kinderen goed worden ingesmeerd en veel drinken.

Reizen naar Gran Canaria

In het oosten van Gran Canaria ligt de luchthaven Las Palmas Airport en behoort tot de drukste luchthaven van Spanje. Vooral door het toeristenverkeer. Een vlucht naar Gran Canaria duurt ongeveer 5 uur. Je moet ook rekening houden met een tijdsverschil. In Gran Canaria is het 1 uur vroeger dan in Nederland. Zowel met een paspoort als een Europese ID-kaart krijg je toegang tot het eiland.

Het prijsniveau op Gran Canaria

Het prijsniveau op Gran Canaria ligt over het algemeen lager dan in Nederland. De kosten van levensonderhoud en uit eten gaan in restaurants zijn net als hotels en openbaar vervoer goedkoper. Gemiddeld zul je per persoon € 100,- per dag kwijt zijn, waarbij alles inzit, zoals hotels, eten in een restaurant en entrees. Overigens zijn entrees tot pretparken en waterparken wel vrij prijzig.

Weetjes over Gran Canaria

Omdat Gran Canaria in de Middellandse Zee ligt kunnen er aan de kust sterke stromingen staan. Houd daarom altijd rekening met de vlaggen die op het strand aanwezig zijn. Een rode vlag houdt in dat je het water absoluut niet in mag. Daarentegen kan de kuststrook ook veel bekijks trekken. Er zwemmen rondom Gran Canaria namelijk heel veel dolfijnen. Met een beetje geluk kun je ze vanaf het strand zien zwemmen. Soms zie je zelfs ook walvissen of zeeschildpadden. Hoewel het verleidelijk lijkt om aan het strand te blijven, loont het zich om ook de binnenlanden in te trekken om het vulkanische landschap te bekijken.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *