Kaapverdië / Kaapverdische Eilanden

Kaapverdië / Kaapverdische Eilanden

Klimaat Kaapverdië

Kaapverdië is een eilandengroep ten westen van Afrika. De eilandengroep staat ook wel bekend als de Kaapverdische Eilanden. Er heerst een steppeklimaat, echter kan er soms ook gesproken worden van een woestijnklimaat, omdat in sommige jaren de neerslag zo nihil is. Bij een neerslag minder dan 250 mm per jaar kan er gesproken worden van een woestijnklimaat. Echter valt er in sommige jaren ook meer neerslag dan 250 mm, waardoor Kaapverdië net niet voldoet aan de criteria van een woestijnklimaat. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat er veel droge maanden zijn en dat de zon volop schijnt. De temperatuur in de winter schommelt rond de 24 tot 25 graden en in de zomer wordt het er zo’n 29 à 30 graden. De nachten koelen in de zomer af naar 23 tot 24 graden en in de winter tot 18 à 19 graden.

Kaapverdië ligt op dezelfde hoogte als Sahara, deze woestijn behoort tot de warmste en droogste gebieden van de wereld. Echter is het in Kaapverdië minder droog en warm en dat komt door de invloed van zee. Het koelere zeewater zorgt voor een aangenamere temperatuur.

Wat voor klimaat en temperatuur heeft Kaapverdië in januari, februari en maart?

Tussen november en maart kan er sprake zijn van een Harmattan wind. Deze wind komt vanuit de Sahara en is relatief warm en bevat veel zand. In de maanden januari, februari en maart kan de temperatuur in korte tijd vrij snel oplopen. De zandwolken zorgen voor een onaangename lucht, maar meestal is het na een dag weer voorbij. De gemiddelde maximumtemperatuur is in deze maanden ongeveer 25 graden, in de nachten is het relatief koel in vergelijking met de andere maanden. Het is dan zo’n 18 tot 19 graden. Er zijn gemiddeld acht zonuren per dag.

Wat voor klimaat en temperatuur heeft Kaapverdië in april, mei en juni?

In de maanden april, mei en juni nemen de zonuren toe naar tien uren per dag. Ook de gemiddelde maximumtemperatuur stijgt iets, naar 26 graden. De nachten worden weer wat warmer, met zo’n 20 graden per nacht. Er staat redelijk wat wind in deze maanden, dat zorgt voor een aangenaam briesje.

Wat voor klimaat en temperatuur heeft Kaapverdië in juli, augustus en september?

Juli, augustus en september zijn de heetste maanden, de gemiddelde maximumtemperatuur kan oplopen tot 28 à 29 graden. Ook de nachten blijven vrij warm met zo’n 23 graden. In deze maanden is er weinig wind. Wel is de kans op een regenbui wat groter. De dagen zijn relatief kort, met zes tot zeven zonuren per dag.

Wat voor klimaat en temperatuur heeft Kaapverdië in oktober, november en december?

De hitte neemt weer wat af in de maanden oktober, november en december, maar het blijft warm met een gemiddelde maximumtemperatuur van 27 graden. De nachten worden weer iets koeler in vergelijking met de eerdere maanden, met een gemiddelde van 21 graden. Er zijn zeven tot acht zonuren per dag.

Wat is de beste reistijd om naar Kaapverdië op vakantie te gaan?

Over warme temperaturen en voldoende zon hoef je het hele jaar door geen zorgen te maken op Kaapverdië. De eilanden zijn op het mooist in de periode van juli tot en met december. Vanaf eind september tot juni is het vrijwel droog, staat er wat wind en zijn de avonden lekker koel. Zeker voor wandelaars is dit een goede periode om de eilanden met hun mooie bergen te ontdekken. Surfers gaan graag in januari en februari naar de eilanden, omdat de golven dan hoog staan.

Praktische weetjes

Bij een directe vlucht naar Kaapverdië ben je zes uur onderweg. Het tijdsverschil met Nederland in onze wintertijd bedraagt twee uur, in onze zomertijd is het daar drie uur vroeger.

Het is veilig om naar de Kaapverdische Eilanden te reizen, maar er gelden op alle eilanden wel veiligheidsrisico’s. Dit heeft te maken met criminaliteit in stedelijke en toeristische gebieden, zoals berovingen en overvallen. Wees hier alert op.

Het prijsniveau in vergelijking met Nederland is gemiddeld 30 procent lager. De prijzen voor eten, levensmiddelen en openbaar vervoer liggen allemaal een stuk lager. Echter kunnen in toeristische gebieden de prijzen soms wel hoger liggen.

Een Gele Koorts vaccinatie is verplicht als je in een hoogrisicoland bent geweest. De GGD kan adviseren welke landen hoogrisicolanden zijn. Verder wordt een vaccinatie tegen DTP en Hepatitis A aanbevolen. Andere persoon- en reisgebonden mogelijke vaccinaties zijn: BMR, Hepatitis B en Tuberculose. Op sommige eilanden kan in het najaar malaria voorkomen.

Tips voor een reis naar Kaapverdië

Kaapverdië is een geschikte reisbestemming om met jonge kinderen heen te gaan. Vanwege het grote aanbod aan stranden, is er voor veel kinderen veel vermaak. Er zijn veel hotels te vinden met kinderfaciliteiten. Daarnaast is de vliegtijd niet behoorlijk lang, waardoor er niet heel lang gereisd hoeft te worden met kinderen.

Als je van een sportieve uitdaging houdt, dan is een klim naar het hoogste punt zeker de moeite waard. De vulkaan Pico de Fogo, gelegen op het eiland Fogo, heeft een hoogte van 2829 meter. Het eiland Santiago heeft prachtige groene valleien, hoge bergen en plantages te bieden. Een trekpleister zijn de zoutvlaktes van Pedra de Lume. In het water blijf je drijven door het hoge zoutgehalte in het water.

Kaapverdië is een geliefde bestemming onder duikers. Mede doordat er rondom de eilanden verschillende schepen gezonken zijn, wat natuurlijk voor prachtige plaatjes zorgt onder water.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *