Kreta

Klimaat en weer op Kreta

Kreta is het grootste Griekse eiland en ligt in de Middellandse Zee nabij het vaste land van Griekenland en Turkije. Het is tevens ook het meest populaire eiland van Griekenland, waar veel toeristen jaarlijks hun weg naartoe weten te vinden. Er heerst op Kreta een warm mediterraans klimaat. De zomers zijn hier daarom warm en de winters relatief mild. De gemiddelde jaartemperatuur voor Kreta is 23° Celsius. Het eiland wordt vooral bezocht door toeristen die van de zon en het strand willen genieten, maar de binnenlanden zijn ook ideale plekken om door de natuur te wandelen of te fietsen.

Klimaat en weer per seizoen

Winter (januari, februari en maart)

De winter kan op Kreta relatief koel zijn. De gemiddelde temperatuur voor de eerste drie maanden van het jaar is 16° Celsius. Dit is niet echt koud, dus nog steeds een prima periode om Kreta te bezoeken voor een wat actievere vakantie. De stranden zullen met deze temperaturen nog niet geschikt zijn om te bezoeken. ‘s Avonds moet je zeker een trui of een vest aan, want met gemiddeld 13° Celsius kan het ronduit fris zijn. Vooral januari en in mindere mate februari zijn de maanden waar veel neerslag kan vallen.

Voorjaar / Lente (april, mei en juni)

Vanaf april kun je al daadwerkelijk genieten van echte voorjaarstemperaturen van gemiddeld 20° Celsius. In mei gaat het al behoorlijk richting zomerse waarden met gemiddeld 24° Celsius. In juni is het eigenlijk al volop zomer met 28° Celsius. Ook de nachten zijn dan goed vol te houden met gemiddeld 20° Celsius. Er is vooral in april nog een kleine kans op een beetje neerslag, maar heel veel zal dit niet zijn. De rest van het voorjaar zal nagenoeg droog verlopen.

Zomer (juli, augustus en september)

De zomermaanden zijn het hoogseizoen op Kreta met veel toeristen. Dit komt natuurlijk ook door de zomerse temperaturen. Gemiddeld zal het in juli en augustus 30° Celsius worden, maar nog vaker zal de 35° Celsius worden bereikt. De nachten zijn ook warm met 26° Celsius, dus ideaal weer om uit te gaan. Regen valt er in deze periode nagenoeg niet, dus als je zeker wilt zijn van een zonnige vakantie zonder regen, dan is Kreta zeker aan te bevelen.

Najaar / Herfst (oktober, november december)

De maand oktober is nog steeds heel lekker met gemiddeld 25° Celsius en een nachttemperatuur van 21° Celsius. In november zal de gemiddelde temperatuur dalen naar 21° Celsius en in december naar 18° Celsius. De maand december is de meest frisse maand van de herfst. Vanaf oktober nemen ook de regenkansen toe, maar daar zul je in oktober en november nog niet heel veel van merken. In december valt de meeste regen van het gehele jaar.

Neerslag op Kreta

Over het gehele jaar valt er op Kreta zo’n 520 millimeter regen. Hiervan zijn de maanden december en januari de natste maanden. Soms kan februari ook nog nat zijn, maar vanaf maart nemen de neerslagkansen aanzienlijk af. De maanden december en januari zijn dan ook het regenseizoen van Kreta. Er heerst op Kreta een relatief hoge luchtvochtigheid die kan oplopen tot ruim 70%. Mensen die klachten met de luchtwegen hebben moeten hier rekening mee houden.

Wat is de beste reistijd voor Kreta?

Het voorjaar en de zomer zijn de meest geschiktste periodes om naar Kreta te reizen. Je weet dan zeker dat de temperaturen hoog zijn en je geen hinder zult ervaren door regen. Toch kun je ook in de herfst en de winter naar Kreta reizen. In oktober heersen nog zomerse temperaturen en in de maanden daarna is Kreta zeer geschikt om andere activiteiten te ondernemen dan op het strand te liggen. Wel moet je in de herfst en winter rekening houden met regen.

Veiligheid op Kreta

Kreta is als Grieks eiland onderdeel van de Europese Unie en daardoor zullen er geen veiligheidsrestricties gelden. Ook inentingen zijn niet nodig, want exotische ziektes zullen hier niet voorkomen. Als onderdeel van de Europese Unie is het voldoende om Kreta te betreden met een Europese ID-kaart.

Reizen naar Kreta

Wanneer je naar Kreta reist zal de vliegtijd ongeveer 4 uur duren. De meeste toeristen landen op Iraklion, de grootste luchthaven van Kreta. Van hieruit kun je gemakkelijk een transfer nemen naar je hotel. Kreta is een ideaal eiland om met het gezin te bezoeken. Ook kleine kinderen zullen zich prima vermaken in de vele kindvriendelijke hotels. Het eiland kent ook verschillende waterparken met allerlei kinderattracties en ook de stranden van Kreta zullen goed bereikbaar zijn voor kleine kinderen. Houd wel rekening dat er een tijdsverschil van 1 uur is met Kreta. Op Kreta is het 1 uur later.

Prijsniveau op Kreta

Het wisselen van valuta is op Kreta niet nodig, want er wordt gewoon met de Euro betaald. Verder kun je op het hele eiland goed terecht met je pinpas of creditcard. Ook zijn er voldoende geldautomaten aanwezig om te pinnen. Wel kan het zijn dat op drukke punten de geldautomaten in de weekend niet bijgevuld worden. Over het algemeen is het prijsniveau op Kreta lager dan in Nederland, maar dit geldt niet voor alles. Sowieso zullen de meer toeristische gebieden wat hogere prijzen kennen dan plekken waar geen toeristen komen. Brandstoffen, sigaretten en alcohol zijn goedkoper, maar vooral toiletartikelen en babyartikelen kunnen zelfs duurder zijn. Openbaar vervoer, taxi’s en restaurants zijn dan weer wat goedkoper.

Weetjes over Kreta

Een belangrijk punt van aandacht is het gebruik van het toilet op Kreta. De riolering bestaat uit smalle buizen en is daardoor ongeschikt voor het wegspoelen van toiletpapier. Je mag dus na gebruik je toiletpapier niet door het toilet spoelen, maar deponeer je in de daarvoor bestemde prullenbak die naast het toilet staat. Als het goed is, heeft ieder hotel dit zo geregeld. Wil je een keer wat anders doen dan enkel op het strand liggen? Veel toeristen huren een auto of een scooter. Daarmee kun je andere en minder toeristische plekken op het eiland verkennen. Let wel op het verkeer, want Grieken houden zich maar weinig aan de verkeersregels en het verkeer kan dan ook erg chaotisch zijn.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *