Madeira

Madeira

Klimaat, weer, bezienswaardigheden en tips over Madeira

Optimaal voorbereiden

Als je op vakantie gaat naar Madeira, wat voor soort weer kun je dan verwachten in de specifieke periode dat jij op Madeira verblijft? Je leest het in dit artikel. Door het (verwachte) weer goed in de gaten te houden, kun je je optimaal voorbereiden en een geslaagde vakantie beleven!

Soort klimaat en gemiddelde temperaturen op Madeira

Het Portugese eiland Madeira heeft een subtropisch klimaat met zeer aangename temperaturen. Een subtropisch klimaat is niet opgenomen in het klimaat van Köppen. Het dichtst in de buurt komt uit diens klimaatsysteem het mediterrane klimaat, ook wel bekend als het Cs-klimaat.
De temperatuur op het eiland Madeira komt zelden onder de 16-18 graden Celsius uit. Het grootste gedeelte van het jaar is het op Madeira lekker droog. Maar er zijn ook maanden waarin de temperaturen wat lager uitvallen en het niet altijd droog is. De winters op Madeira zijn mild. Wil je een hoge garantie op mooie, zonnige en droge vakantiedagen, dan zijn de zomermaanden de beste periode om Madeira te bezoeken. Gedurende het hele jaar bedraagt de luchtvochtigheid tussen de 65 procent en 68 procent.

Temperatuur Madeira in januari, februari en maart

De gemiddelde temperaturen en zonuren in de maanden januari tot en met maart:
• Januari – 18 graden – 5 zonuren per dag
• Februari – 19 graden – 6 zonuren per dag
• Maart – 20 graden – 7 zonuren per dag

Terwijl het vanaf januari warmer wordt op Madeira, neemt tegelijkertijd de kans op neerslag af. In januari bedraagt de doorsnee hoeveelheid neerslag 100 mm, teruglopend naar 90 mm in februari en 70 mm in maart. De meeste kans op droogte breekt aan vanaf maart.

Temperatuur Madeira in april, mei en juni

De gemiddelde temperaturen en zonuren in de maanden april tot en met juni:
• April – 21 graden – 7 zonuren per dag
• Mei – 22 graden – 8 zonuren per dag
• Juni – 24 graden – 9 zonuren per dag

De neerslag in april is zo’n 45 mm, wat zakt naar gemiddeld 10 mm in de maand juni.

Temperatuur Madeira in juli, augustus en september

De gemiddelde temperaturen en zonuren in de maanden juli tot en met september, de bste maanden van het jaar voor zonaanbidders, zijn:
• Juli – 25 graden – 9 zonuren per dag
• Augustus – 26 graden – 9 zonuren per dag
• September – 25 graden – 8 zonuren per dag

Omdat in de genoemde maanden – van juli tot september – er weinig regen valt, van 2 mm in juli tot maximaal 25 mm gemiddeld in september, is deze periode bij uitstek het moment om Madeira te bezoeken.

Temperatuur Madeira in oktober, november en december

De gemiddelde temperaturen en zonuren in het najaar, van oktober tot en met december, bedragen:
• Oktober – 24 graden – 7 zonuren per dag
• November – 22 graden – 6 zonuren per dag
• December – 19 graden – 5 zonuren per dag

De neerslag in bovengenoemde maanden loopt op van 75 mm neerslag gemiddeld in oktober, via 105 mm in november tot 75 mm in december.

Beste reistijd om Madeira te bezoeken

Gezien de comfortabele temperaturen en geringe regenval zijn de maanden juni, juli, augustus en september de perfecte maanden om op Madeira op vakantie te gaan. Je bent dan haast bij voorbaat verzekerd van een zonnige en geslaagde vakantietijd en kunt zo vaak je wilt gaan zwemmen, terrasjes bezoeken, relaxed op het strand liggen en zonnebaden als jij wilt.

Tijdverschil en reistijd naar Madeira

In Nederland is het precies één uur later dan op Madeira. Van jouw reistijd, die per vliegtuig vanaf Schiphol zo’n vier uur en vijftien minuten bedraagt, kun je dus een uurtje aftrekken omdat je ‘teruggaat’ inde tijd.

Reisadvies voor Madeira en eventuele inentingen

Reizen naar Madeira is, net zoals in heel Portugal, veilig. Er geldt voor deze gebieden geen bijzonder reisadvies. Jezelf voor de zekerheid inenten is echter wel aan te raden. In Madeira, Portugal, komt dengue – ook wel bekend als knokkelkoorts – voor. Tegen deze zeer ernstige tropische infectieziekte kun je je via laten inenten. Kijk voor meer informatie over inentingen op de website van GGD Reisvaccinaties en regel dit ruim op tijd, voordat je op vakantie gaat naar Madeira.

Prijsniveau van een vakantie naar Madeira

De prijzen op Madeira liggen een stuk lager dan in Nederland. Doorgaans zijn voedsel, producten en spullen hier zo’n 27 procent goedkoper dan in Nederland. Vooral uit eten gaan is lekker voordelig vergeleken met het prijsniveau in ons land. En dus een aanrader.
Qua reiskosten voor een all inclusive vakantie naar Portugal van acht dagen betaal je gemiddeld – afhankelijk van het soort hotel, de retourvlucht en de voorzieningen – tussen de 650 en 1100 euro.

Tips en weetjes over het eiland: enkele absolute must sees!

Madeira kun je gerust bezoeken met kleine kinderen of baby’s, maar houdt ze natuurlijk wel goed in de gaten en bescherm ze goed tegen de zon.

Wie in Madeira op vakantie is, mag een aantal bezienswaardigheden zeker niet overslaan. Wat zijn de grootte attracties op dit eiland die je bezocht moet hebben? Zo moet je zeker in Funchal, de grootste stad van Madeira, zijn geweest. Het historische paleis van São Lourenço in deze stad en de beroemde en fraaie kathedraal Sé do Funchal zijn absolute hoogtepunten en een uitgebreide bezichtiging meer dan waard. Pak in de stad ook een kabelbaan mee richting de schitterende Madeira Botanical Gardens. Of bezoek een van de gezellige restaurantjes en leuke stadswinkeltjes in Funchal. En vergeet natuurlijk de grote markt Marcado dos Lavradores niet! Een tweede niet te missen attractie is een van de vele adembenemende natuurparken bezoeken op het eiland. Onvergetelijke ervaringen zijn Laurissilva Forest, Natural Reserve Garajau’s of Rocha do Navio’s Natural Reserve. Ten slotte moet je, naast de vele idyllische en uitgestrekte stranden, niet vergeten om bij de vulkanische grotten van São Vicente Caves te gaan kijken. Bij deze grotten vind je en klein museum en ook kun je er een fraaie 3D-film bekijken.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *