Mallorca

Mallorca

Het klimaat en weer in Mallorca

Het Spaanse eiland Mallorca wordt jaarlijks druk bezocht door vele Nederlanders en Belgen. En dat is niet voor niets. Het is vooral het klimaat en de heerlijke temperaturen dat veel Europeanen naar het eiland lokt voor een strandvakantie. Mallorca heeft een mediterraans klimaat. Dit houdt in dat de zomers warm zijn en de winters mild. De gemiddelde maximum temperatuur in de zomer is rond de 27° Celsius, terwijl de gemiddelde temperatuur in de winter 15° Celsius is. Het eiland is hierdoor het gehele jaar te bezoeken, ook als je geen strandliefhebber bent.

Het klimaat en weer per seizoen

Winter – januari, februari en maart

De winter is een ideale periode om Mallorca te bezoeken als je niet houdt van hitte, overvolle stranden en terrassen bomvol met toeristen. Het is de koudste periode van het jaar, maar nog steeds zeer aangenaam. Er zijn dan ook vakantiegangers die Mallorca juist in deze periode bezoeken om te overwinteren. De gemiddelde temperatuur in januari en februari schommelt rond de 14° Celsius. ‘s Nachts kan het wel enigszins afkoelen met een gemiddelde temperatuur van 6° Celsius. Ga je in maart naar Mallorca, dan zul je al direct de lente kunnen ervaren met een gemiddelde dagtemperatuur van 16° Celsius en een minimumtemperatuur van 7° Celsius. De herfst en de winter zijn wel de periodes waarin de meeste regen valt, al nemen de regenkansen in maart al flink af.

Voorjaar – april, mei en juni

In de lente kun je al volop profiteren van lekkere zomerse temperaturen. April kent nog gematigde temperaturen van gemiddeld 17° Celsius, maar vaker zal de temperatuur al boven de 20 graden stijgen. In de maand mei is het al warm met een gemiddelde temperatuur van 21° Celsius. In juni is het al ronduit zomers met een gemiddelde temperatuur van 25° Celsius. Toch is het meenemen van een dikke trui of vest geen overbodige luxe, want ‘s nachts duikelt de minimumtemperatuur naar beneden naar gemiddeld 8° Celsius. In deze periode valt in Nederland ook de meivakantie. Een bestemming naar Mallorca is in deze periode zeker aan te raden, want regenen zal het vanaf het voorjaar niet zoveel meer doen.

Zomer – juli, augustus en september

In de zomermaanden is het hoogseizoen op Mallorca met in juli en augustus een gemiddelde temperatuur van 29° Celsius. In de praktijk zal de temperatuur ruim boven de 30 graden uitkomen. Een voordeel is dat er op Mallorca altijd een verkoelend briesje waait. Het zal daarom ook nooit te heet worden, ook als de temperatuur richting de 35 graden gaat. Ook ‘s nachts heerst er een aangename temperatuur van gemiddeld 20° Celsius. Ideaal om lang op het terras te zitten. In september is het al iets koeler, maar nog steeds volop zomer met 26° Celsius.

Herfst – oktober, november en december

Omdat het in september nog steeds volop zomers is, start de herfst op Mallorca in oktober. Maar dan nog is het lekker met gemiddeld 22° Celsius. In november zal de temperatuur echt weer flink dalen naar een aangename 18° Celsius. Richting de winter toe zal in december de temperatuur uitkomen op gemiddeld zo’n 15° Celsius. Ook de regenkansen zullen in de herfst weer flink gaan toenemen. De zeetemperatuur daarentegen ligt nog steeds erg hoog op gemiddeld 20° Celsius. Het is dus heel goed mogelijk om ook in de herfst een strandvakantie naar Mallorca te boeken.

Regen op Mallorca

Het is vooral in de tweede helft van de herfst en in de eerste helft van de winter dat de meeste neerslag valt. Dit mag dan ook gezien worden als het regenseizoen. Gemiddeld genomen valt er in deze maanden zo’n 65 millimeter regen per maand. Dit valt nog heel erg mee. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je vakantie helemaal zal verregenen. Als het regent kan het flink regenen, maar het zullen buien zijn. Echte lange regendagen, of dat het dagen achtereen regent, komt op Mallorca niet voor. De luchtvochtigheid is relatief laag. Dit kan soms tot gevolg hebben dat het op sommige dagen echt heet aan voelt. Maar dit zal zelden voorkomen omdat het altijd waait. De wind zal als prettig ervaren worden.

Wat is de beste reistijd naar Mallorca?

Eigenlijk kun je Mallorca het gehele jaar door bezoeken. Ga je echt voor een strandvakantie, dan is het voorjaar vanaf de maand mei t/m september de meest ideale periode. Je hebt dan zeker garantie op veel zon en hoge temperaturen. Als de temperaturen niet zo hoog hoeven te zijn, maar wel aangenaam, dan kun je vanaf oktober tot april gaan. Dit zijn goede temperaturen om al wandelend of fietsend het eiland te verkennen.

Is Mallorca geschikt voor gezinnen met kinderen?

Mallorca biedt vrijwel geen obstakels om jonge kinderen mee te nemen op vakantie. Wel kan dit afhankelijk zijn van de accommodatie of het doel van de reis. Er zijn meer dan genoeg hotels die het predicaat ‘kindvriendelijk’ dragen. Kinderen kunnen zich daar de gehele dag vermaken bij het zwembad en de glijbanen. Ook de stranden zijn is geen probleem voor kleine kinderen.

Prijsniveau

Een voordeel van Mallorca is dat het prijsniveau gemiddeld 13% lager ligt. Dit percentage kan voor sommige zaken flink oplopen. Het openbaar vervoer bijvoorbeeld is wel de helft goedkoper in vergelijking met Nederland. Ook een restaurant stap je gemakkelijker binnen met een prijsniveau dat 30% onder het Nederlandse prijsniveau ligt. Wel kan het prijsniveau afhankelijk zijn van het seizoen en de mate van toerisme in een bepaald gebied.

Wat je verder nog moet weten over Mallorca

Mallorca kent één luchthaven: Luchthaven Palma de Mallorca. Gemiddeld zal de reistijd naar Mallorca 2 tot 2,5 uur bedragen. Daar komt natuurlijk nog een transfer bij van de luchthaven naar het hotel. Een tijdsverschil met Nederland is er niet. Je hebt ook geen inentingen nodig en er zijn geen speciale reisadviezen. Als onderdeel van Spanje en de Europese Unie is het een veilig land. Je hoeft geen wereldstekker mee te nemen, want stopcontacten zijn gelijk aan die van Nederland. Alcohol en tabak zijn verkrijgbaar voor personen vanaf 18 jaar en in openbare gelegenheden geldt een rookverbod.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *