Marmaris

Marmaris

Weer en klimaat in Marmaris

Marmaris is een populaire badplaats in een gesloten baai, gelegen aan de Turkse Riviéra aan de zuidwestkust. Bij helder weer is het Griekse eiland Rodos te zien. Vooral in de zomermaanden is het hier druk met toeristen. De stad is vooral bekend om de grote jachthaven. Marmaris kent een mediterraans klimaat, waardoor de temperatuur het hele jaar aangenaam is. Door de bergen die de badplaats omringen, wordt de warmte vastgehouden. Het weer wordt gekenmerkt door lange vochtige zomers en korte, milde, natte winters. De zomers kunnen erg heet zijn met op sommige dagen maar liefst 14 uren zon per dag. Ook de Uv-index ligt erg hoog, tussen de 8 en 10. Een goede zonnebrandcrème is dus noodzakelijk. ’s Nachts zal het in de zomer niet veel afkoelen. Buiten het hoogseizoen, van november tot maart, neemt de neerslag toe. Er zijn dan gemiddeld zo’n 12 tot 14 dagen met regen per maand. Marmaris is dus niet echt geschikt voor een winterzonvakantie.

Januari, februari en maart

De natte winters in Marmaris bereiken in januari hun piek. Er valt in deze maand ongeveer 240 millimeter aan regen en daarmee is het de één na laatste natste maand van het jaar. Er zijn gemiddeld 14 regenachtige dagen en de zon schijnt ongeveer 5 uur per dag. De gemiddelde temperatuur ligt overdag laag, zo rond de 13 graden. ’s Nachts daalt dit naar 5 graden. Hiermee is januari de koudste maand van het jaar. Ook in februari is het overdag koud. De regen neemt iets af, maar blijft behoorlijk veel. Gemiddeld valt er 170 millimeter. In maart beginnen de temperaturen iets te stijgen met overdag 18 graden en ’s nachts 7. De neerslag neemt langzaam maar zeker af.

April, mei en juni

In april begint in Marmaris de lente. Met 20 graden is het er erg aangenaam. Het kan er af en toe nog wel regenen, maar de hoeveelheid neerslag is een stuk minder. Over ongeveer 11 dagen verspreidt, valt er gemiddeld 61 millimeter. In mei begint het langzaam aan steeds warmer te worden, en hiermee begint ook het zomerseizoen in deze Turkse badplaats. Overdag kan een temperatuur van 25 graden gehaald worden en ook ’s nachts wordt het minder koud met ongeveer 13 graden. In de maand mei begint de kracht van de zon ook toe te nemen en kan er een Uv-index van maar liefst 10 bereikt worden. In deze maand heb je dus al een goede zonnebrandcrème nodig. Ook is het begin van de lente de beste tijd om deze plaats te bezoeken, aangezien het er nog niet té heet is en het er nog niet vol zit met toeristen. Qua hitte is het in juni nog te doen. De nachttemperaturen stijgen er flink met gemiddeld 18 graden. Overdag wordt het zo’n 30 graden. Het hoogseizoen begint aan het eind van de maand juni.

Juli, augustus en september

Juli is de warmste maand van het jaar in Marmaris. De gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 30 graden, maar regelmatig wordt er een temperatuur bereikt van 42 graden. De regen is in deze periode nihil. Het zeewater is er aangenaam met een temperatuur van 23 tot 26 graden. Als je je zomervakantie graag in een zo warm mogelijk gebied wilt doorbrengen, dan is de maand juli in Marmaris een aanrader. Augustus is vergelijkbaar. In september koelt het iets af en de kans op neerslag neemt in kleine mate toe. Het begin van de herfst is dus ook een één van de beste reistijden. Het is er nog steeds warm maar er zijn minder toeristen in het gebied.

Oktober, november en december

In oktober begint het herfstseizoen en daarmee neemt ook de neerslag toe. In deze maand valt er verspreid over 12 dagen ongeveer 81 milliliter. ’s Nachts begint het frisser te worden met 13 graden. Overdag ligt de temperatuur op een aangename 25 graden. In november zakt de temperatuur flink met overdag 19 graden en ’s nachts 9. De neerslag neemt toe en het regent er gemiddeld 8 dagen in deze maand. December is de natste maand van het jaar met ongeveer 290 millimeter neerslag. De zon schijnt er maar 5 uur per dag en er zijn 14 dagen met regen. De temperatuur ligt overdag rond de 15 graden, net als in januari.

Reisadvies Marmaris

Sinds 19 juli 2018 geldt er geen noodtoestand meer in Turkije. Toch kan het zijn dat er politieke demonstraties plaatsvinden. Het is daarom beter om grote mensenmassa’s en demonstraties te vermijden. De zuidwestelijke kust van Marmaris is een stuk veiliger dan de grens van Zuidoost-Turkije waar Syrië ligt. In Marmaris hoef je je dus minder zorgen te maken. De criminaliteit in Turkije is vergelijkbaar met andere Zuid-Europese landen. Er zijn veel zakkenrollers, dus let vooral op je spullen en draag geen opvallende sieraden. In het verleden zijn er een aantal terroristische aanslagen in Turkije geweest en daarom is het aan te raden voor de zekerheid altijd alert te zijn als je een toeristische attractie bezoekt.

Praktische zaken

In Marmaris is het 1 uur later dan in Nederland. Als je een reis naar Marmaris wilt maken, dan is een visum nodig. Deze kun je online aanvragen. Je paspoort moet minstens 6 maanden geldig zijn bij aankomst. Wanneer je met jonge kinderen reist, moet er voor hen ook een visum geregeld worden. Met het vliegtuig ben je in een kleine 4 uur in Marmaris. Voor een reis naar Turkije zijn geen verplichte inentingen nodig. Wel wordt aangeraden een vaccinatie te halen tegen DTP en hepatitis A. Prijzen in Turkije liggen ongeveer 40% lager dan in Nederland. Er wordt betaald met de Turkse lira en de Euro. De beste reistijden zijn mei, juni, september en oktober. Het is er dan niet té warm en je hebt er minder toeristen.

Weetjes over Marmaris

Marmaris wordt in de hoogseizoenmaanden juli en augustus bijna compleet overgenomen door toeristen. Buiten deze maanden heeft deze badplaats een inwonersaantal van ongeveer 35000 mensen. In de twee heetste maanden van het jaar kan dit oplopen naar maar liefst 400000 mensen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *