New York

New York

Klimaat en weer in New York

New York is de grootste stad van de Verenigde Staten, met een wereldwijde leidinggevende rol op het gebied van financiën, handel, media en kunst. De stad heeft Nederlandse roots, want het gebied is door Nederlanders ontdekt en stichtten daar de fundamenten van New York onder de naam Nieuw-Amsterdam. Later is New York geruild met de Engelsen tegen Suriname. New York heeft een warm zeeklimaat, dat tijdens de zomer voor hoge temperaturen kan zorgen. ‘s Winters daarentegen kan het vrij koud worden. De gemiddelde jaartemperatuur is dan ook 15° Celsius met een relatief hoge luchtvochtigheid van 76% en elk seizoen kans op neerslag.

Klimaat en weer per seizoen

Winter (januari, februari en maart)

De maanden januari en februari zijn de koudste maanden van het jaar, met een gemiddelde temperatuur van 5° tot 6° Celsius. De gemiddelde nachttemperaturen zijn nog kouder met -3° tot -4° Celsius. In de praktijk kunnen de temperaturen lager uitkomen, waarbij dikwijls de -10° Celsius of nog kouder kan worden behaald. In maart krijgt de stad de eerste tekenen van de lente. De gemiddelde temperatuur stijgt deze maand naar 12° Celsius, maar ‘s nachts kan de temperatuur nog rond het vriespunt liggen. Neerslag zal in deze periodes zowel regen als sneeuw zijn.

Voorjaar (april, mei en juni)

Vanaf het voorjaar kan het al flink warmer worden. De maand april begint rustig met gemiddeld 17° Celsius. In mei stijgt de gemiddelde temperatuur al naar 22° Celsius en in juni staat de thermometer al op 27° Celsius. Ook de nachtelijke temperaturen stijgen naar een gemiddelde 16° tot 18° Celsius. Wel nemen vanaf mei de neerslagkansen toe.

Zomer (juli, augustus en september)

In de regel kent New York warme zomers. In de maanden juli en augustus in het gemiddeld 30° Celsius en ‘s nachts 20° Celsius. Maar het is niet alleen goed nieuws. In deze maanden valt ook de meeste neerslag van het jaar. In de maand september gaat de temperatuur al wat naar beneden naar gemiddeld 25° Celsius, maar dat zijn nog steeds lekkere temperaturen. Vanaf september dalen ook de neerslagkansen weer, waardoor dit een uitstekende maand is om New York te bezoeken.

Herfst (oktober, november en december)

Hoewel het in oktober al frisser begint te worden, heerst er nog steeds een aangename gemiddelde temperatuur van 21° Celsius. Maar vanaf november duikt de temperatuur naar beneden naar een gevoelige 14° Celsius. De laatste maand van het jaar wordt het nog kouder met gemiddeld 11° Celsius. Ook ‘s nachts wordt het flink kouder. Is de gemiddelde nachttemperatuur in oktober nog 11° Celsius, in december is het al gedaald naar 1° Celsius en kan het soms al stevig vriezen.

Neerslag in New York

Gemiddeld valt er in een jaar tijd ongeveer 815 millimeter regen. Dit is redelijk gelijkmatig verdeeld over het gehele jaar, maar de maanden juli en augustus valt toch de meeste regen, gemiddeld 85 millimeter per maand. De neerslag in de wintermaanden kan zowel regen zijn als sneeuw. Vooral tijdens koude vriesperiodes, kan er best wel wat sneeuw vallen. Gemiddeld kennen de maanden januari en februari 6 sneeuwdagen.

Wat is de beste reistijd voor New York?

Eigenlijk is New York wel het hele jaar te bezoeken. Wil je in een periode dat je zeker zonnig weer hebt, dan zijn de periodes mei t/m september de beste periodes. Maar je moet wel rekening houden dat in juli en augustus de meeste neerslag kan vallen. De neerslagkansen zijn in de winter en het voorjaar misschien niet zo hoog, maar dan zijn de temperaturen wat lager. Ga je in deze maanden New York bezoeken, houd dan rekening met koudere temperaturen.

Veiligheid in New York

Er gelden voor de Verenigde Staten en dus ook voor New York geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Je hebt voor de Verenigde Staten geen visum nodig, maar het is wel noodzakelijk om ESTA aan te vragen. Een ESTA is een elektronische reistoestemming dat je de Verenigde Staten in mag komen. Vergeet dus niet voor vertrek elektronisch een ESTA aan te vragen. Eenmaal aangevraagd is deze ESTA twee jaar geldig en kun je deze telkens gebruiken, ongeachte het aantal keren dat je naar de Verenigde Staten reist. Er zijn niet direct inentingen nodig voor New York, maar inenting tegen knokkelkoorts en rabiës kan worden aangeraden. Met kleine kinderen naar New York reizen is geen enkel probleem. Het is enkel een zeer drukke stad, dus in het verkeer moet je altijd goed op de kleintjes letten.

Reizen naar New York

De meeste reizigers die New York aan doen, zullen landen op JFK Airport. Een rechtstreekse vlucht naar New York duurt ongeveer 8,5 tot 9 uur. Wanneer je niet rechtstreeks vliegt kan het zomaar enkele uren langer duren. Wel kun je last van een jetlag krijgen, want in New York loopt de tijd 6 uur achter op Nederland.

Prijsniveau in New York

New York is niet altijd een goedkope stad en gemiddeld genomen ligt het prijsniveau niet lager dan in Nederland. Voor tickets ben je sowieso al tussen de € 450,- en € 750,- kwijt. Ook accommodaties zijn over het algemeen duurder. Het eten en drinken daarentegen is eigenlijk de enigste kostenpost dat veel lager ligt dan in Nederland, vooral als je het bij eenvoudige eettentjes houdt. Voor minder dan € 15,- kun je zeer uitgebreid eten in New York. Creditcards worden overal gemakkelijk geaccepteerd, maar vergeet voor je vertrek niet om je bankkaart te deblokkeren voor buitenlands gebruik. Veel bankkaarten werken enkel in Europa.

Weetjes over New York

  • Veel musea in New York zijn gratis te bezoeken. Kijk alleen goed na wanneer, want vaak is dit op specifieke dagen.
  • Het openbaar vervoer in New York is zeer goed, gemiddeld nemen 4,9 miljoen mensen per dag de metro.
  • New York is echt een internationale stad. Ruim 40% van de inwoners is buiten de Verenigde Staten geboren.
  • Misschien dat je het niet verwacht, maar New York kent sinds 2005 het laagste percentage misdaden, in vergelijking met de 25 grootste steden van de Verenigde Staten.
  • Het Empire State Building kun je per trap betreden. Je moet alleen 1.576 treden op. Wil je een record vestigen? Dan moet je dit binnen 9 minuten een 33 seconden doen.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *