Rhodos

Rhodos

Rhodos, een van de meest populaire vakantiebestemmingen ter wereld. Als je naar het eiland kijkt, dan begrijp je het ook wel. Zon, zee en strand, maar ook de culturele hoogtepunten maken het eiland heel aantrekkelijk voor toeristen.

Klimaat Rhodos

Rhodos heeft een ideaal klimaat voor een vakantiebestemming. Vooral in de zomer valt er in Rhodos weinig regen en is het heerlijk warm. In combinatie met de prachtige stranden maakt dit een perfecte vakantie compleet.

Regen

Waar het in januari gemiddeld 12 dagen per maand regent, regent het in juli gemiddeld 1 dag per maand. Vooral in de zomer duren de buien, als ze er zijn, niet lang. Vergeleken met Nederland is dit een groot verschil. In Rhodos is de kans op extreme weersomstandigheden zeer klein. Er komen amper orkanen en winterse buien voor.

Temperatuur

In de maand juli zijn er gemiddeld 14 uren zon per dag. In augustus wordt het gemiddeld elke dag tussen de 24 en de 32 graden. Voor echte zonneaanbidders is augustus de beste maand om naar het Griekse eiland te trekken. De kans op zeer warm weer is in de zomermaanden wel heel groot. Wanneer je niet goed tegen warmte kunt, kun je het beste in de herfst of in het voorjaar naar Rhodos gaan. In die maanden is het nog wel warm, maar niet zo heet als in de zomermaanden. Bovendien reis je dan buiten het hoogseizoen.

Klimaat wintermaanden (januari, februari & maart)

In januari en februari is de temperatuur gemiddeld minimaal 8 en maximaal 15 graden. In maart wordt het al iets warmer, dan is de minimum temperatuur rond de 9 graden en de maximale temperatuur rond de 17 graden. De temperaturen in de wintermaanden op Rhodos zijn ongeveer hetzelfde als de temperaturen van een voorjaar in Nederland. In januari regent het gemiddeld 12 dagen, in februari 10 dagen en in maart 9 dagen.

Klimaat lentemaanden (april, mei & juni)

In de Nederlandse ‘lente’ stijgen de temperaturen op Rhodos ook. In april is de temperatuur gemiddeld tussen de 12 en 21 graden Celsius, in mei tussen de 15 en 24 graden en in juni tussen de 19 en 29 graden Celsius. In juni is het gemiddeld dus een stuk warmer dan in Nederland. Het aantal regendagen zakt ook enorm. In april regent het gemiddeld 7 dagen, in mei 4 dagen en in juni nog maar 2 dagen.

Klimaat zomermaanden (juli, augustus & september)

In deze zomermaanden regent het gemiddeld nog maar 1 dag in de maand. De temperatuur is in juli tussen de 22 en 31 graden, in augustus tussen de 24 en 32 graden en in september tussen de 21 en 29 graden Celsius. Echt koud zal het niet zijn in de zomer op Rhodos.

Klimaat herfstmaanden (oktober, november & december)

Naar mate de herfst nadert beginnen de dagen waarop het regent toe te nemen. In oktober regent het gemiddeld 5 dagen, in november 7 dagen en in december al 12 dagen. Ook de temperatuur begint te dalen, want in oktober is het gemiddeld tussen de 16 en 24 graden, in november tussen de 12 en de 20 graden en in december nog maar tussen de 9 en de 16 graden Celsius.

Tijdsverschil & vliegen

Rhodos ligt relatief dicht bij, maar toch is er een uur tijdsverschil met Nederland. Dat ene uur is maar een klein verschil, maar het is goed om er rekening mee te houden. De reistijd verschilt per vertrekplaats. Vanaf Eindhoven is het 3,5 uur vliegen naar Rhodos, terwijl het vanaf Schiphol 4,5 uur vliegen is.

Veiligheid

Over het algemeen is Rhodos een veilig eiland. Het internet is minder beveiligd dan in Nederland, maar als nog niet bedreigend. De kans op een bosbrand is door de weersomstandigheden wel groter. Gooi geen smeulende peuken op de grond of een stuk glas. Een klein foutje kan al grote gevolgen hebben. Wanneer er een bosbrand is, blijf er dan uit de buurt. Een bosbrand kan zich snel verplaatsen, sneller dan dat je dat in de gaten hebt. De stroming in de zee is ook een gevaarlijk aspect op Rhodos. De gevaren zones staan meestal aangekondigd met vlaggen. Een rode vlag betekent gevaar, let hier dus goed op.

Prijsniveau

Waar Nederland een relatief duur land is, is Rhodos stukken goedkoper. Het prijspeil in Rhodos ligt gemiddeld -22%. Vooral openbaar vervoer, restaurants en sigaretten zijn minder duur. In het hoogseizoen kunnen de prijzen echter hoger liggen.

Vaccinatie

Als je naar Rhodos op vakantie wilt, zijn er geen verplichte vaccinaties. Het verschilt per soort vakantie of een vaccinatie aan te prijzen valt. Wanneer je voor een langere tijd, ongeveer een maand, in Rhodos in de natuur gaat wandelen, is het aan te raden om een teken encefalitis vaccinatie te doen. Dit geldt alleen voor de periode tussen november en maart. Voor een langer verblijf wordt soms een vaccinatie voor hondsdolheid geadviseerd, maar dat hangt af van de omstandigheden.

Baby’s en jonge kinderen

Rhodos is een zeer geschikt eiland voor een vakantie met jonge kinderen. De vakantiebestemming is niet te lang vliegen voor kleine kinderen. Er zijn veel stranden, speelgelegenheden en culturele evenementen. Wanneer je denkt dat het voor jouw kinderen te warm is in de zomermaanden, zou je ook in de meivakantie naar Rhodos kunnen gaan. In mei is het ook al heerlijk weer, maar net iets minder warm, ongeveer 22 graden, dan in de zomermaanden.

Tips en weetjes

  • Het kraanwater in Rhodos is drinkbaar, maar er zit wel veel chloor in het water. Je kunt beter uit flessen drinken.
  • In Rhodos is het gewoon om een fooi te geven van 5 tot 10%, ook al staat er al een fooi op de bon vermeld.
  • In Rhodos moet je rechts rijden, net als in Nederland.
  • Je kunt op dit Griekse eiland dezelfde stekkers gebruiken als in Nederland.
  • Alcohol en tabak kun je kopen vanaf een leeftijd van 18 jaar.
  • Op Rhodos zijn er zones waar je niet mag fotograferen. Hier staan meestal bordjes met een verbod. Let dus goed op de aan- of afwezigheid van deze borden.
  • Rhodos is geen toegankelijk eiland voor mensen met een handicap. Veel openbare ruimtes bevatten geen rolstoelvriendelijke attributen zoals een lift.
  • Als je wilt toiletteren op Rhodos, mag je meestal het wc-papier niet in de wc gooien, maar moet je het in een speciaal emmertje stoppen.
  • In Rhodos wordt er betaald met de euro.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *