Tenerife

Het klimaat en weer op Tenerife

De Spaanse eilandengroep de Canarische Eilanden liggen op zo’n 400 kilometer afstand van Marokko. Tenerife maakt deel uit van de Canarische Eilanden en is het meest populair voor een zon- en strandvakantie. De temperaturen op Tenerife zijn dan ook fantastisch. Het gehele jaar door heersen er gemiddelde temperaturen van boven de 20 graden. Het eiland is daarom niet alleen in de zomer te bezoeken, maar ook zeer geschikt voor een wintervakantie. Het bijzondere aan Tenerife is dat het eiland opgedeeld is in het groene noordelijke deel en het droge zuidelijke deel. Beide delen hebben hun eigen klimaat. In het noorden heerst een gematigd mediterraans klimaat en in het zuiden een warm mediterraans klimaat. Het zuiden is warmer dan in het noorden en hier liggen ook de meeste vakantieaccommodaties.

Het klimaat en weer per seizoen

Winter – januari, februari en maart

In het noorden van Tenerife liggen de temperaturen tijdens de wintermaanden gemiddeld op 20° Celsius. De nachten zijn hier ook relatief warm met gemiddeld 16° Celsius. In het zuiden is het net ietsje warmer met een gemiddelde temperatuur van 21° Celsius en in de nachten 17° Celsius. De maanden januari en februari zijn de maanden waarin de meeste neerslag valt, al zit hier wel veel verschil tussen het noorden en zuiden. In het noorden valt veel meer neerslag dan in het zuiden, gemiddeld 60 millimeter in het noorden en in het zuiden 35 millimeter. Deze aantallen zijn niet echt veel, maar zorgt ervoor dat het noorden veel groener is.

Voorjaar – april, mei en juni

Vanaf april zal de temperatuur vooral in het zuiden al zomerse waarden bereiken van 24° Celsius. De gemiddelde temperatuur in april en mei in het noorden is 22° Celsius. Vanaf juni barst dan echt al de zomer los met in het noorden gemiddeld 25° Celsius en in het zuiden al 27° Celsius. Ook de nachten zijn al lekker met 20 graden. In het noordelijke gedeelte valt in april nog een beetje neerslag, maar tijdens de rest van het voorjaar zal er op het hele eiland nauwelijks meer regen vallen.

Zomer – juli, augustus en september

Tijdens de zomermaanden is het op het hele eiland zomers. Als je niet van enorme hitte houdt dan kun je beter een badplaats in het noorden uitzoeken. Hier blijft de temperatuur tijdens alle zomermaanden steken op gemiddeld 27° Celsius en nachtelijke temperaturen van 21° Celsius. Het zuiden daarentegen heeft gemiddelde temperaturen van 30° Celsius, al zal het regelmatig nog warmer worden. Het zuidelijke deel van Tenerife zal tijdens de zomermaanden dan ook overspoeld worden met toeristen die de stranden zullen opzoeken.

Herfst – oktober, november en december

De herfst en in december nog een stukje winter zijn op Tenerife relatief warm. De maand oktober is nog echt een warme zomermaand met in het noorden gemiddeld 26° Celsius en in het zuiden 28° Celsius. In de maanden november en december heerst in het noorden nog een heerlijke temperatuur van gemiddeld 22° Celsius en in het zuiden toch nog 24° Celsius. Ondanks de hoge temperaturen neemt vanaf september de neerslagkans wel toe. In het noorden toch al flink, terwijl het in het zuiden iets droger blijft.

Neerslag en wind op Tenerife

In september tijdens de zomer kan Tenerife al de eerste regen krijgen, maar de hoeveelheid is minimaal. Het echte regenseizoen loopt van november tot en met januari. In het noorden valt jaarlijks zo’n 250 millimeter regen, waarvan tijdens deze maanden 120 millimeter. Het zuidelijke gedeelte krijgt jaarlijks ongeveer 160 millimeter regen te verwerken, waarvan in het regenseizoen 80 millimeter. In het voorjaar, maar ook tijdens het najaar kan de ‘Sirocco’ opsteken. Dit is een oostelijke wind die vanuit de Sahara waait. Hierdoor loopt de temperatuur extreem op tot soms wel 40 graden of meer. Normaliter heerst er een middelmatige luchtvochtigheid, maar tijdens deze periode kan de luchtvochtigheid naar nul gaan. Er waait dan ook een warme wind uit de Sahara, terwijl er normaal een gematigde en aangename bries waait.

Wat is de beste reistijd voor Tenerife?

Tenerife is het gehele jaar te bezoeken. Er is dus niet echt een bepaalde reistijd aan te geven wat de beste periode is. Beter is het om te selecteren of je een accommodatie in het noorden of het zuiden kiest. In het zuiden ben je verzekerd van heerlijk strandweer, terwijl de temperaturen in het noorden zich uitstekend lenen om te wandelen of te fietsen. Hoewel de herfst en de winter prima seizoenen zijn om naar Tenerife af te reizen, moet je wel rekening houden dat tijdens deze periodes de meeste regen valt.

Reizen naar Tenerife

Zowel het noorden als het zuiden van Tenerife hebben een luchthaven. Het is afhankelijk van welke badplaats je kiest, waar je landt. De gemiddelde vliegtijd vanuit Amsterdam naar Tenerife is 4,5 uur. Tenerife kent een tijdsverschil van 1 uur. Het is er een uur vroeger. Tenerife is onderdeel van Spanje en daarmee ook onderdeel van de Europese Unie. Landen binnen de Europese Unie en dus ook Tenerife zijn veilig om naar te reizen en er gelden dan ook geen speciale reisadviezen. Er heersen ook geen exotische ziektes, dus van te voren in laten enten is niet nodig. Ook met jonge kinderen naar Tenerife reizen is geen probleem. De hotels zijn over het algemeen kindvriendelijk en vooral in het voorjaar en najaar zijn de temperaturen voor kleine kinderen zeer goed vol te houden.

Het prijsniveau op Tenerife

Het gemiddelde prijsverschil met Nederland is gemiddeld -31%. Sommige zaken zijn nog een stuk goedkoper. Openbaar Vervoer is ruim 60% goedkoper en voor een biertje in de horeca betaal je de helft minder dan in Nederland. Ook een restaurant kun je gemakkelijk bezoeken op Tenerife, want de prijzen liggen hier gemiddeld 40% lager. Houdt rekening met het geven van een fooi van ongeveer 10%.

Enkele weetjes over Tenerife

Het opmerkelijke verschil tussen het noordelijke en zuidelijke gedeelte van Tenerife wordt veroorzaakt door de hoogste berg van Spanje, de El Teide van 3718 meter. Deze bergt zorgt ervoor dat wolken in het noordelijke gedeelte blijven hangen en het daar koeler en regenachtiger is. Gemiddeld genomen heeft Tenerife ruim 300 zonnige dagen per jaar en wordt het eiland jaarlijks door 5 miljoen toeristen bezocht.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *